Психолози още работят с тригодишното дете, пребито от тийнейджъри

OFFNews 11 януари 2017 в 09:17 4140 1

Преди година и половина едно дете на три години бе пребито почти до смърт от двама 18-годишни младежи - Александър и Патрик. Тогава обществото бе скандализирано от това, че майката работи в чужбина и е оставила грижите за съвсем малкото момченце на тийнейджъри, чиито фейсбук профили изобилстват от нацистки символи.

По-късно историята на "безотговорната майска" се оказа доста по-различна.

Сега за първи път Нова телевизия разговаря с майката на 3-годишния Христо Невена Велинска.

Година и половина след побоя на второто заседание по делото срещу двамата младежи тя се яви като свидетел и застана за първи път очи в очи с насилниците на своя син. 

Велинска разбрала за инцидента от своя съседка. По това време тя била в Естония. Връща се бързо и научава, че детето й е в кома с опасност за живота.

„Първото нещо, което ми каза, след като излезе от кома, беше „мамо”. И аз бях до него”, разказва през сълзи майката.

Тя не може да си обясни как младежите са проявили такава жестокост към сина й.

„Това е едно 3-годишно дете. Вие можете ли да представите защо? Искам да страдат!”, казва тя.

След инцидента лекарите в „Пирогов” установяват, че не става въпрос за еднократен побой, а за системен тормоз.

"Не съм имала време да мисля кой ме сочи с пръст, кой какво мисли. Мога да кажа само, че получих подкрепа от моите приятели, най-близките ми хора, защото аз нямам останали роднини”, разказва Невена.

От средата на 90-те години тя е вечно на път, за да изкарва прехраната си така, както може - като цигулар.

„Налагаше се да го оставям за не повече от месец. След това четири месеца бях в вкъщи, после отново месец на път. Поддържахме връзка предимно по скайп. За мен беше много важно обедно и следобедно време да имам видимост и комуникация с моето дете”, споделя майката.

Невена обяснява, че е оставяла детето на свои близки приятели, но не и на двете момчета, нанесли побоя на малкия Христо.

„Детето не е поверявано на тези две момчета. То беше поверено на бащата на едно от момчетата. Те трябваше да живеят в моя дом. Единият аз никога в живота си не съм го познавала, не зная за неговото съществуване”, обяснява Невена.

В момента за детето се грижи и неговият баща, който преди инцидента не е имал такова желание.

„След като се случи това нещо с детето ни, той се обади и от този момент постепенно присъства в нашия живот. Слава Богу Христо е добре, вече е на 5. Ходи на градина. Той е най-миловидното и гальовно същество, той е един ангел. Много кротко дете, много умно и силно”, казва майката.

Психолози продължават да работят с детето.

„Не бих могла да забравя случилото се. Аз ще живея с това нещо цял живот”, завършва Невена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови