Протести след убийството на колоездача Мартин Гачев

OFFNews 28 февруари 2017 в 07:00 2452 0

Протести след убийството на пътя на колоездач ще има днес в София и Варна.

Мартин Гачев загина на 23 февруари, блъснат от ТИР на пътя за Калотина. Протестът в София, организиран от клуб "Велосити", започва в 19 ч. пред НДК и по план ще продължи до 21 ч. Във Варна протестът също започва в 19 часа пред сградата на общината.

"Ще си спомним за Марто, ще запалим запалим свещи, а после ще легнем на земята като блъснати, за да покажем, че може да се случи на всеки от нас. Някои дори ще бъдем намазани с червена боя", пишат организаторите във Варна от велоклуб "Устрем".

Във фейсбук страниците на протестите велосипедистите пишат:

"Напусна ни един прекрасен човек. По недостоен начин.

Един от най-вдъхновяващите хора в България, уникален колоездач, шампион и човек за пример.

Мартин Гачев ще липсва на всички ни. И само ние ще изгубим от неговата липса. Защото той е личност, която имаше много знания и опит, които раздаваше на всеки, за да му помогне.

Скърбим и в негова памет искаме да не допуснем подобно нещо да се случи повече. Защото всеки от нас е потенциална мишена на войната по пътищата. Ние искаме да спортуваме и да се забавляваме, да намалим трафика и да помогнем за по-чист въздух. А не да бъдем постоянно нащрек дали няма да ни помете някой пиян, разсеян или гледащ в телефона си шофьор.

Искаме отговорно поведение от всеки шофьор, отнасяне с цялата строгост на закона от страна на органите, отговорни за спазването му, непозволяване на Прокуратурата да допусне пускането на виновния шофьор на ТИР, причинил смъртта на Мартин Гачев и най-тежката възможна присъда от страна на съда!

За всичко това ще се съберем всички колоездачи, приятели и обикновени граждани, които искаме най-после нормални условия на живот в тази държава и адекватни мерки от страна на всички горепосочени.

Нека се съберем колкото се може повече хора и отдадем почит на Мартин!

Ще изобразим как всеки от нас може да стане жертва на нехайството на шофьори, институции и властимащи, като легнем всички на земята като блъснати, заедно с колелата си, както е показано на снимката".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови