Протест иска нови автобуси и трамвай до Владая

OFFNews 19 октомври 2016 в 15:00 7645 1

Жители на Княжево, Владая и Мърчаево излизат на протест в неделя, организиран от Инициативен комитет за подобряване на транспортното обслужване в тези квартали. Недоволните ще се съберат на главен път Е-79 преди отбивката за село Владая от 16,30 до 21,30 часа, съобщиха от ИК. 

Протестът е срещу липсата на достатъчно автобуси и "душегубки", пътуващи по линиите в момента. Те искат още трамвай № 5 да се движи на 2 минути, а не на 5-6, както е сега, според наблюдения на ползващи линията, твърдят в разпространено до медиите съобщение инициаторите на протеста. Те искат още удължаване на трамвайната линия на номер 5 от "Княжево" до Владая.

От ИК припомнят, че на 14 септември Инициативният комитет и кметът на Владая са внесли събраните над 2300 подписа, заедно с мотивационни и подкрепящи инициативата писма в деловодството на Столична Община, но до този момент не е направено нищо.

"Това е първата демонстрация на несъгласие с безпрецедентната незаинтересованост, арогантност и нехайство" на отговорните лица и организации, но в никакъв случай не и последната, се казва в съобщението до медиите на Инициативния комитет. Сред исканията им е и рейсовете по трасето да имат велобагажници. 

Протестиращите настояваха автобусна линия А58 да бъде възстановена и да се удължат линиите на А58 и А59 по ул. "Княжевска" до бъдещата метростанция "Горна Баня" до пускането й в експлоатация през 2019 г. Автобусна линия А59 вече изпълнява курсове до жп гарата на Владая, като курсовете са синхронизирани с разписанието на влаковете, се казва в позицията на Столична община до недоволните.

"Това спокойно може да бъде интерпретирано като: Автобусна линия А58 няма да я възстановим, защото дублира А59. Нищо, че от Владая до Мърчаево в автобуса се возят 4-5 човека и натоварването е съсредоточено основно в района на Владая и Княжево, и че други райони на София, като Бистрица и Железница, се обслужват от три линии", се казва в позицията на Инициативния комитет. 

"Възстановяването на линия А58 е абсолютно необходимо и задължително и гражданите на засегнатия район няма да приемат друго решение, защото това е единственото логично", заявяват недоволните. Проверката, направена от Инициативния комитет, показва, че "синхронизирането" с разписанието на влаковете е в рамките на 30 до 56 минути.

Недоволните искат още да бъде изградена велоалея от бул. "Петко Напетов" (ст. "Горнобански път") до село Владая. На това тяхно искане до момента нямат отговор от Столична община. 

Жителите на Владая и Княжево настояват и за възстановяване на маршрутна линия №22 или откриване на нова. 

"Колкото и да не ни е приятно, бихме искали да ви съобщим, че опитите ни за разбирателство с представителите на ЦГМ претърпяха провал. След като до момента опитахме да установим диалог с всякакви законови средства, се налага да прибегнем към протестни действия", се казва в позицията на Инициативния комитет. 

Организаторите декларират, че зад предстоящия протест не стои нито една политическа партия и че в него не бива да се търси преднамерена връзка с предстоящите избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови