Пропуски на прокуратурата бавят делото за бюлетините в Костинброд

Елица Мартинова 21 януари 2014 в 11:29 2227 3

Скандал с костинбродските бюлетини, Снимка: БГНЕС, Архив
Скандал с костинбродските бюлетини, Снимка: БГНЕС, Архив

Съдът върна на Прокуратурата делото за бюлетините, които бяха открити в печатница в Костинброд ден преди изборите през май миналата година. Обвиняем по случая е бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков.

Информацията бе съобщена официално от пресцентъра на Софийския градски съд. Разпореждането за прекратяването на съдебното производство е издадено на 16 януари.

Причината за забавянето е, че според съдията-докладчик в обвинителния акт са допуснати редица процесуални нарушения. От СГС са преценили, обвинителите не са посочили конкретна цел, с която предполагаемият обвинеяем е извършил престъплението.

Докладчикът е открил и несъответствия в обстоятелствата и описанието на случая в обвинителния акт.

Разпореждането на СГС подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.

Бюлетините бяха намерени на 11 май, ден преди парламентарните избори.

Тогава стана ясно, че в печатницата "Мултипринт" в Костинброд има 480 000 бюлетини извън вече доставения на правителството на 8 май тираж от 8 343 000 бюлетини, в които влизат и резерв от 10%. По-късно се разбра, че сигналът за бюлетините е бил подаден от депутата Мая Манолова („Коалиция за България“). 

През декември прокуратурата внесе делото по случая в съда. Обвинителите бяха категорични, че между 27 април от 12 май Желязков не е упражнил контрол върху процеса по отпечатване на бюлетините за предстоящите избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!