Предлагат различен прием в I клас за паралелките с изкуства

Александра Маркарян 03 февруари 2017 в 16:00 6493 0

Проф. Николай Денков

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Проф. Николай Денков

Промени в начина на прием на ученици в първи клас в паралелките с разширено изучаване на изобразително изкуство, музика и хореография в общинските училища предлага МОН след среща между министър Николай Денков и директорката на 144 средно училище в София Величка Николова.

Училището беше готово на протест заради факта, че няма да има възможност да подбере учениците си в съответствие с техните способности, а например ще бъде длъжно да класира ученици просто по адресна регистрация в района.

Предложението е адресът на родителите да не е водещ критерий при приема на 70% от първокласниците в тези паралелки. То е внесено в Столичния общински съвет от работна група с участието на Регионалното управление на образованието в столицата.

Все пак на срещата е било казано от министъра, че не може да има проверка на способностите на децата, защото това противоречи на закона.

„Като служебно правителство ние ще изпълняваме закона такъв, какъвто е“, е заявил министър Денков, съобщи пресцентърът на МОН.

По предварително утвърдени от педагогическия съвет правила обаче от кандидатите ще може да се иска информация за предишни изяви на децата в съответната област. Такива са например участия в конкурси, концерти, групи по интереси в детските градини и други подобни дейности. 

За да се осигури пълноценно обучение в хореографските паралелки след 7. клас в общинските училища, ще се търси възможност за добавяне на нова професия в Списъка на професиите в професионалното образование и обучение. Това ще позволи учениците да завършват не само с диплома за средно образование, но и с удостоверение за професионална квалификация.

Преди срещата училището беше насрочило протест за 8 февруари. Освен подбора на децата проблем е и фактът, че часовете по изкуства вече са само факултативни, както и че тези паралелки вече няма да са профилирани, което означава и по-нисък бюджет за училището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови