Правителството увеличи още бройките за прием на студенти

OFFNews 08 юли 2015 в 15:13 6832 9

Проф. Тодор Танев

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Проф. Тодор Танев, министър на образованието

Правителството продължава политиката от началото на мандата си за увеличаване броя на висшите училища и на приеманите студенти в тях.

След като през февруари пет колежа бяха преобразувани във висши училища днес кабинетът увеличи броя на субсидираните от бюджета места за прием на студенти за учебната 2015/2016 г.

Висшето училище по телекомуникации и пощи (преди Колеж по телекомуникации и пощи) ще може да приеме 420 студенти, а не 330, както беше записано в Решението на Министерския съвет от 18 май 2015 г. Друга промяна в същото решение предвижда бившият Колеж по икономика и администрация, преобразуван във Висше училище по сигурност и икономика в Пловдив, да обучава 733 студенти, а не 79 студенти, както беше разписано в РМС от 18 май.

Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив (преди Европейски колеж по икономика и управление) сменя само името, но не и бройките за прием, които остават 1200.

Бившият Международен колеж "Албена" - Добрич също запазва план-приема (465 студенти) и сменя името и местоположението си на Висше училище по мениджмънт - Варна.

С днешното си решение правителството удовлетворява и искане от Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград за утвърждаване на прием по професионално направление "Национална сигурност" предвид положително оценен проект от Националната агенция за оценяване и акредитация.

Изключение от общата тенденция за увеличаване на приема има при Военната академия "Г.С. Раковски", където с днешното решение бройките се намаляват с 16 в специалността "Организация и управление на военните формирования на оперативно ниво", както и в Националния военен университет "Васил Левски", където новоприетите студенти в професионалните направления „Комуникация и компютърна техника“, „Транспорт, корабоплаване и авиация“ и „Общо инженерство“ ще са с 22 по-малко.

През юни правителството удовлетвори и друго искане на ЮЗУ - да обучава медицински сестри и акушерки.

Също през юни правителството разреши откриването на филиал във Велико Търново на на Медицинския университет във Варна. Предвижда се в него да се обучават медицински сестри и акушерки. За всяка от двете специалности държавата ще субсидира по 80 бройки за новоприети студенти годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!