Полицаите стягат протест

OFFNews 17 ноември 2016 в 07:35 8293 12

Служителите на МВР настояват за по-голям бюджет и увеличение на заплатите на полицаите поне със 7%. Четири часа продължи срещата между синдикатите и ръководството на МВР. Те са обсъдили и извънредния труд, и облеклото.

Синдикатите в МВР са в стачна готовност заради бюджета за следващата година. Синдикалистите и служителите във вътрешното министерство са недоволни от факта, че за следващата година не е предвидено увеличение на заплатите им. Тази година в бюджета за МВР са заделени повече средства, но те са за изплащане на осигурителните вноски към НОИ.

Очаква се протест да има на 26 ноември или 3 декември, ако дотогава няма промяна в бюджета на МВР. 

"Съществува обаче един друг много сериозен проблем и това е Бюджет 2017. Оказва се, че увеличението на бюджета на МВР със 109 милиона е предназначено не за увеличение заплатите на служителите, не за обновяване на техника, не за подобряване на условията им на труд, а за покриване на увеличение на осигурителните им вноски към НОИ с 20%. Практически, през следващата година се очаква МВР да работи с бюджет в размери като тоя, досегашната и близки до размерите на бюджета от миналата година, което означава отново капиталови разходи в размер, смешен за ведомство с мащабите на МВР, което означава никакво увеличение на заплатите на служителите в МВР, което означава изключително ограничени средства за техническо оборудване. Всичкото това, заедно събрано, означава продължаващо спадане на мотивацията на служителите в МВР и изключително сериозна заплаха за сигурността на гражданите. Възможността това, което господин Горанов предизвика преди около година с тогавашния проект на закон за държавния бюджет да го предизвика и тая година никак не е за пренебрегване. Ако това се окаже тенденция, то става все повече и повече възможно и вероятно да излезем на протес, ние просто нямаме друг вариант за реакция", коментира пред БНП председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.

Служителите на МВР настояват за по-голям бюджет и увеличение на заплатите на полицаите поне със 7%. Четири часа продължи в сряда срещата между синдикатите и ръководството на МВР. Те са обсъдили и извънредния труд, и облеклото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

10

Red or Dead

17.11 2016 в 10:12

Тиквата почна пак същия цирк,
Чакаме и честните животновъди да докарат пак камионите с прасетата...”спонтанно” :-) :-) :-)
КЕСТЕНИТЕ,само техният шепот ще сложи край на гробаджийската надмина...

12329

6

Шопа

17.11 2016 в 09:33

Ами започнете да работите като хората, имайте съвест и ще получите по-добри заплати, след като изхвърлите некадърните и корумпираните, просто е.

14355

5

neverland

17.11 2016 в 09:22

ЧАСТ 2
Оправя им се материалната база(коли, екипировка, електрошокове, ботуши, чорапи, шапки, арестите се оправят, залите за разпит), увеличава се бройката на хората на терен, започват обучения(по стрелба, физическа подготовка, право, психология), оправя им се системата, оптимизират се отделите откъм функции и бройки, съкращават се 10-15 хил. човека и работата заспива.

На теория всички знаем какво трябва да се направи, ама защо не го правят, толкова ли голяма сила са 10-15 хил човека? Някой отвън ли им диктува, Обама или Путин ли искат да сме със слабо МВР, та не се правят реформи?

Или са на принципа на ДПС(а може би този принцип е универсален), дръж хората в нищета и зависимост, за да са в страх, че във всеки един момент ако "сбъркат или не слушат" ще бъдат "наказани"?

14355

4

neverland

17.11 2016 в 09:14

ЧАСТ 1
Мда МВР-то...Колко бяха заетите в цялата система 50-60 хил ли? На всички тях им е ясно, че са прекалено много и че е въпрос на време да им се намали по-драстично броят. Времето им изтича. Знаят, че само ще намалят, а няма да се увеличават, знаят колко неефективна е системата и колко раздута им е бройката и пак не се дават и се защитават и драпат за още...Е може би е нормално, естествен човешки инстинкт за оцеляване, то може и да се очаква от тях да кажат "прекалено много сме, нищо не прави, съкратете ни".

Въпросът е че властта няма желанието, куража да предприеме промени в системата. Толкова ли ги е страх 10-15 хил освободени милиционери, не знам, за да поддържат умишлено в будна кома системата. Ако не е страхът от протести и омраза, тогава какви са им другите задни интереси на властта от нереформираното МВР?