Подкрепа за мораториума: Родината не се продава

Елица Мартинова 03 ноември 2013 в 15:29 2675 7

МЗХ. Снимка: БГНЕС
МЗХ. Снимка: БГНЕС

 

Българската земя не е стока за продан. Тя е част от нашата родина, а родината не може да се продава.

Под това мото днес пред Министерството на земеделието и храните се събраха десетки граждани, дошли, за да подкрепят мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденци.

Демонстрантите се събраха в 14.30 ч. пред МЗХ и поведоха протестно хоро. То премина през ул. “Позитано”, бул. “Витоша”, “ул. Христо Белчев”, ул. “Гурко”, ул. “Леге”, за да стигне пред Президентството.

Пред земеделското министерство протестиращите издигнаха плакати с надписи: "Няма по-презряно нещо от народ, който е продал родината" и "Продажба на земя на чужденци + внос на пришълци = обезбългаряване".

Гражданите изразиха подкрепата си за решението на парламента да възложи на Министерски съвет да удължи мораториума до 2020 г.

Те изтъкнаха, че във всяка европейска държава човек може да си купи земя, но редица поднормативни актове уреждат законосъобразността на тази процедура. Демонстрантите се опасяват, че в България ситуацията не е такава. Според протестиращите в страната вече се забелязват последици от липсата на регламент. По думите им 1/3 от земеделската ни земя вече е в ръцете на чужденци, които не я обработват, а играят с акции на фондовата борса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови