Подготвят драстичен скок на таксите за платените студенти

Александра Маркарян 01 май 2015 в 13:47 4552 3

Проф. Тодор Танев, МОН

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката

Драстичен скок на таксите на студените в платено обучение подготвя Министерството на образованието чрез промени в Закона за висшето образование. От МОН не съобщиха за тях на медиите, а само са ги публикували за обществено обсъждане в навечерието на празничния 1 май.

Сега по закон годишната такса за обучение на един студент, чието обучение не е финансирано от държавата, не може да надвишава 2/3 от диференцирания норматив за даденото професионално направление. Предложените от МОН промените в същия този закон предвиждат годишната такса да не може да надвишава 170% от диференцирания норматив.

Таксите за всяка академична година се определят от Министерския съвет напролет, преди началото на академичната година. Така ако проектозаконът бъде одобрен от Народното събрание в предложения от МОН вид, драстично увеличение може да се очаква най-рано през академичната 2016/2017 г.

С проекта МОН премахват и ограничението за броя на приеманите платени студенти в бакалавърска и магистърска степен.

Сега законът предвижда те да са до 5% от определения капацитет за съответното професионално направление в конкретното висше училище. Проектозаконът премахва уточнението "до 5 на сто" от капацитета.

Проектозаконът предвижда още две новости: въвеждане на Списък на приоритетните професионални направления и на защитени специалности. Приоритетните направления ще зависят от необходимостите за икономиката на България. В специалностите от тези направления ще могат да бъдат приемани повече студенти от това, което е предложил самият университет, а броят ще се определя от Министерския съвет. Защитени специалности са тези, за които няма много кандидат-студенти, но са важни за икономическото и общественото развитие на страната. Такива няма да бъдат закривани, дори и при липса на достатъчно студенти.

Броят на приеманите за обучение студенти и докторанти ще зависи от:

1. Оценката на учебната и научната дейност;

2. Данните за реализацията на завършилите студенти и докторанти;

3. Приоритетите за обществено-икономическото развитие на страната;

4. Предложенията на държавното висше училище в съответствие с капацитета на висшето училище, на професионалните направление и на специалностите от регулираните професии в него.

Предвидена е и промяна, свързана с получаването на акредитация от университетите от Националната агенция за оценяване и акредитация. Забранява се на преподавателите на основен трудов договор да могат да участват при акредитацията на повече от едно висше училище. Сега се разрешава един преподавател да бъде включван при акредитацията на две висши училище, за да се покрие изискването за определен брой на хабилитирани преподаватели.

Не маловажна промяна, предвидена в проектозакона, е, че държавата ще предвиди бюджет за програма за "консолидация и за оптимизация на държавните висши училища". На практика това означава, че държавата ще финансира закриване и сливане на университети по модела, по който това беше направено с училищата по времето на Даниел Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!