По-голям прием във ВУЗ-овете за "приоритетни за обществото" специалности

ОFFNews 12 май 2015 в 19:59 3184 0

Снимка от окупацията на СУ от Ранобудните студенти.
Снимка от окупацията на СУ от Ранобудните студенти.

През новата учебна година ще бъде увеличен планираният прием по приоритетни за обществото направления като педагогически и информационни науки, машинно инженерство, архитектура, биотехнологии, растителна защита.

Това се очаква да реши на утрешното си заседание правителството. Според решението, държавните висши училища ще може да приемат нови 58 386 студенти, а частните – 15 812. Очакваният прием на докторанти е 2143 за държавните ВУЗ-ове, 110 – за частните, и 313 – за научните организации.

Утвърденият брой на приеманите за обучение на студенти и докторанти се основава на принципа за широк достъп до висше образование – достигане на равнище от 36% завършили висше образование на възраст между 30 и 34 г. през 2020 г.

В дневния ред на правителственото заседание са включени предложения за удостояване на петима изтъкнати дейци на културата с орден „Св. Св. Кирил и Методий”. Предложенията са за скулптора Георги Чапкънов, цирковия виртуоз Александър Балкански, кинокритика Неделчо Милев, създателя на съвременния читалищен мениджмънт Николай Дойнов и оператора Иван Цонев, превърнал хроникьорството в изкуство с висока естетическа стойност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови