Пилософ: Няма подмяна на решения, Фондът за деца работи с пълно темпо

OFFNews 05 октомври 2016 в 14:58 4524 0

Няма подмяна на решения на Обществения съвет. Фондът за лечение на деца работи и ще продължи да работи с пълно темпо. Това обяви пред журналисти директорът на Фонда проф. Владимир Пилософ.

Родители на болни деца протестираха пред Министерството на здравеопазването заради неефективността на Фонда за лечение на деца и редица нарушения в него. Към тях се присъединиха и доскорошни членове на Обществения съвет на Фонда, които подадоха оставки в знак на протест срещу нарушенията във Фонда, сред които подмяна и забавяне на протоколи. 

Всички протоколи са били изпращани по приет ред, но досега членовете му не са реагирали, коментира Пилософ. 

Според него причина за напускането на членове на Обществения съвет на Фонда е изтичането на мандата на някои от тях. 

Фондът ще продължи да работи с пълно темпо. Децата, лекувани в чужбина през последните години и сега, не се различават като брой, допълни той.

Железните правила, които са създадени в момента, някому очевидно пречат, смята Пилософ.

Той подчерта, че в последните месеци, откакто е директор на Фонда, девет деца са починали след лечение в чужбина, така че то не е панацея. 

По повод съобщенията за забавени плащания към клиники в чужбина Пилософ посочи, че плащания се извършват своевременно, но по установен ред. 

Ако Общественият съвет вземе незаконосъобразно решение, аз съм длъжен да реагирам, да нанеса корекции и да представя отново на заседание на Съвета. Ако втори път се вземе незаконосъобразно решение, аз съм длъжен да се отнеса към Министерството на здравеопазването, каза той.

Директорът на Фонда за лечение на деца посочи още, че миналата година е имало 20 жалби срещу работата на Фонда, а сега са 15, като голяма част от тях се дължат на това, че е отказано финансиране на лечение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови