Петър Стоянович: Класическата гимназия остава до Женския пазар

OFFNews 15 юли 2014 в 19:13 6762 8

Петър Стоянович
Петър Стоянович

„Тече процес на трайното установяване на Класическата гимназия в 13 -то училище до Женския пазар“.

Това заяви културният министър Петър Стоянович в отговор на въпрос на OFFNews.bg какво се случва със сградата на НГДЕК.

Стоянович каза още, че в рамките на този месец ще започне ремонт на сградата, "за да може да посрещне адекватно учениците на Класическата гимназия наесен."

Старата сграда на Класическата гимназия на ул „Баба“ ще запази предназначението си и ще се превърне в регионално училище.

Така, според Петър Стоянович, се постигат три ефекта едновременно: намерена е най-подходящата сграда за едно елитно национално училище; сградата на ул. „Баба“ остава училищна сграда; държавата няма да изгуби повече от 2 млн. лв. евросредства - сума, която Стоянович определи като сериозна, особено за сферата на културата.

На пресконференция днес той отчете работата на Министерството на културата за последните 14 месеца.

Стоянович каза, че над 10 000 археологически предмети предстои да бъдат върнати в страната, а половин милион лева годишно се отделят за теренни проучвания.

84 филмови проекти са одобрени за държавна подкрепа, сред тях 21 игрални, 13 анимационни и 14 документални филми.

Законът за културното наследство е готов, но той ще остане наследство за следващия кабинет, тъй като няма време да бъде вкаран за разглеждане, стана ясно на пресконференцията.

10 „опорни точки” е подготвил Стоянович за наследника си. Това са 10 проблема, пред които той самият се е изправил по време на пребиваването си в министерството.

Да се приемат с примирение чуждите успехи, абсурдно е да имаме лични проекти; културата ни ще е винаги на ръба на оцеляването при това ниво на финансиране; в България културата е приоритет само на думи; процент от постъпления от хазарта да отиват за културата и бърза промяна в закона за меценатството; читалищната мрежа се модернизира твърде бавно заради упорството на местни феодали – това са само част от констатациите на министър Стоянович.

Той е изненадан, че държавата отделя твърде малко средства за археология - 500 000 лева годишно, особено след като ние сме третата страна в Европа по културно наследство - след Италия и Гърция.

Политическата власт е до време, администрацията е вечна, констатира още Стоянович.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови