Пет нови трамвая с номер 1

OFFNews 13 октомври 2016 в 16:44 5394 0

Снимка Столична община

Нови пет трамваи се движат по линия №1 в София, каза кметът Йорданка Фандъкова.

Тя присъства на въвеждането в движение на петия от трамваите. Те са климатизирани, разполагат с видеонаблюдение, с осигурена достъпност за хора с двигателни проблеми и майки с детски колички.
Инвестицията е осигурена със средствата от Столична община в размер на около 17 млн. лева чрез заем от Европейска инвестиционна банка. След като обновихме тролейбусния парк на 90% и над 50% от автобусния парк, продължаваме с обновяването на трамваите, каза още кметът на София. Вече са пуснати за движение 15 от общо 20 реновирани трамваи от Прага. Те се движат по линия 22. От следващата година започва поетапното пристигане на 28 трамваи от Базел по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Трамваите ще бъдат предоставени под формата на дарение от Швейцарския държавен секретариат по икономическите въпроси (SECO) по проект „Модернизирани трамваи за град София”, съфинансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
Очакваме и доставка на 13 нови трамваи, финансирани чрез ОП“Региони в растеж“ 2014-2020г. С тях ще се обнови изцяло подвижния състав на трамвайна линия №5, която ще бъде и основно реконструирана по същата програма, допълни Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови