Пада забраната за движение на тирове в горещите месеци

На тировете обаче ще е забранено да изпреварват по магистралите

OFFNews 06 юни 2016 в 20:30 4849 0

Забраната за движение на тежкотоварни камиони при температури над 35 градуса ще бъде отменена. На тировете обаче ще е забранено да изпреварват по магистралите, съобщават от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Тежкотоварни автомобили с маса над 20 тона ще могат да се движат свободно по републиканските пътища през лятото, което досега беше забранено между 13 ч. и 21 ч.

До това споразумение стигнаха представители на три браншови организации - Съюзът на българските транспортни работници, Съюзът на международните превозвачи и Сдружението на българските превозвачи, след разговори с ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на „Пътна полиция“. 

Ограничителният режим беше въведен заради увеличения трафик през летните месеци, недопускане на задръствания и повишаване безопасността на движението от една страна, а от друга – заради риска от пластични деформации и коловози по асфалтовите настилки, които могат да се образуват при движението на тежкотоварните автомобили. Много често при продължително горещо време температурата на асфалта достига до 70 градуса.

През последните години обаче при строителството на новите пътни участъци се използват полимер модифицирани битуми и специални материали в състава на асфалтовите настилки. По този начин все повече участъци могат да издържат на натоварването от тежкотоварните камиони без да се деформират от високите температури.

Забраната за движение на тировете при събирането на повече от два почивни дни остава - съответно в последния работен и в последния почивен ден. Тежкотоварните автомобили ще бъдат спирани в неделя на влизане в големите градове, както и в участъците с повишена концентрация на пътнотранспортни произшествия.

Предстои с „Пътна полиция“ да бъде уточнено кои са участъците, които остават забранени за тировете, както и часовете, в които те ще бъдат задължително спирани в почивните дни.

Пътни знаци, забраняващи на шофьорите на тежкотоварни камиони да предприемат изпреварвания, ще бъдат поставени на определени участъци от автомагистралите. Такива ще има до края на месеца на АМ „Хемус“ и АМ „Тракия“. Целта е намаляване на пътните инциденти и повишаване на безопасността на движение останалите шофьори.

От Съюза на транспортите работници предлагат от следващата година да влезе в сила годишен календар за дните и часовете, в които ще бъдат спирани камионите, както и пътна карта за него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови