Отводняват турския кораб, аварирал край Варна

OFFNews 18 октомври 2015 в 11:34 2533 0

Снимка vestnikkavkaza.net

Изпомпването на водата от машинното отделение на турския кораб, който аварира вчера край Варна, е започнало, съобщи кап. Пламен Бонев, началник отдел "Контрол и опазване на морската среда, търсене и спасяване" в Морска администрация – Варна, цитиран от Фокус.

След осушаване на машинното отделение ще се реши кога да започне буксировката на плавателния съд към Варна. В момента се извършват подготвителни дейности за операцията, която ще бъде осъществета от кораба за аварийни ситуации "ENTERPRISE".

За 14-членния екипаж на турския кораб няма опасност, обстановката е спокойна, каза още Бонев. Според него времето е благоприятно и скоростта на вятъра е намаляла.

Вчера, малко преди 12:00, в Морския спасително-координационен център във Варна е прието обаждане от спасителния център в Анкара. От южната ни съседка ни съобщили, че кораб, плаващ под турски флаг с 14 члена екипаж, има проблем с проникване на вода в машинното отделение. Не е подаден сигнал за бедствие, но е поискана помощ.

Министърът на отбраната Николай Ненчев разпореди военнослужещи от Военноморските и Военновъздушните сили да участват в операцията по оглед, търсене и при необходимост – спасяване на бедстващи. Във връзка с подаден сигнал от Морска администрация-Варна и разпореждане на министър Ненчев за оказване на помощ на бедстващ турски кораб на 70 мили източно от Варна, вертолет "Пантер" извърши полет над района около 16.00 часа. Екипажът на вертолета влезе във връзка с командира на кораба и установи, че няма бедстващи хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови