Откриха заразени с птичи грип животни във Видин, Враца и село Маноле

Няма опасност за крайния потребител на месо, уверяват от БАБХ

OFFNews 19 декември 2016 в 16:43 5085 0

Снимка sxc.hu

Констатирани са три първични огнища в инфлуенца (птичи грип) по птиците в областите Видин, Враца и село Маноле. Това каза на извънредна пресконференция в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) зам.-изпълнителният директор на агенцията д-р Петя Петкова, цитирана от „Фокус“.

„Целта на днешната пресконференция е да ви уведомим за създалата се епизоотичната обстановка в страната по отношение на инфлуенца по птиците. До момента имаме констатирани три първични огнища – едното е в област Враца в едно дивечовъдно стопанство, от което впоследствие направихме връзка с две вторични огнища в област Видин, откъдето има продадени птици“, обясни д-р Петкова. По думите ѝ се касае за стопанство, в което се отглеждат полудиви патици и се пускат свободно в природата.

„Имаме първично огнище в село Ново село в птицевъден обект от тип „заден двор“, където се отглеждат около 25 домашни птици само за лични нужди. В резултат на засиления надзор, който проведохме в страната, разпоредихме взимане на проби от птицевъдни обекти, които са от промишлен характер и бяхме уведомени за една пратка птици, която идва от Унгария“, допълни тя. Д-р Петкова уточни, че става дума за еднодневни патета, които се намират в обект в село Маноле, област Пловдив.

Забранихме в цялата страна пазарите за птици. Извършва се засилен преглед, каза още Петкова.

„Тъй като през последните месеци епизоотичната обстановка в Европа по отношение на птичия грип е доста усложнена, само в рамките на месец и половина в Австрия, Германия, Дания, Италия, Унгария, Франция, Швеция, Швейцария, Холандия, Хърватска и Румъния има констатирани случаи на инфлуенца по птиците. Вероятно се касае за същия щам. Миналата седмица на 14 декември бяхме уведомени от ЕК, че пратка с еднодневни патенца пътува за България от обект, който се намира в близост до зоната на наблюдение на Унгария. Веднага разпоредихме клинични прегледи и взимане на проби“, обясни д-р Петкова. По думите й те са се оказали положителни за високо патогенна инфлуенца.

„В село Маноле пратката е около 3150 еднодневни патенца, идващи от Унгария. Проверихме къде имаме пратки от тази страна и във всички обекти, където има пратки, сме взели проби. Всички са с отрицателен резултат. Важното е, че няма опасност от консумация на пилешко месо и продукти от птици. Въпросът е да се спазват основни лични мерки за хигиена. Когато се отглеждат птици в заден двор трябва с дрехите, с които сме при птиците, да не се влиза в дома. Съответно при приготвяне на пилешко месо да се измива с топла вода, дезинфектанти, съответно съдовете да се мият с препарати, които гарантират унищожаването на вируса".

Няма опасност за потребителите при консумация на пилешко месо“, допълни зам.-изпълнителният директор на БАБХ. Тя уточни, че най-голямото огнище като брой животни е в село Маноле. „В дивечовъдното стопанство във Враца имаше 940 птици. С цел контрол на заболяването, незабавно бяха убити всички възприемчиви и контактни птици. Извърши се почистване и дезинфекция в дворовете и съответно подходите и улиците“, каза още д-р Петя Петкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови