Отец Кортези на заминаване: Къде сте, патриарх Неофит и г-н президент?

И евангелската общност зад отец Кортези

OFFNews 13 март 2017 в 15:25 12571 23

Снимка Христо Христов, desebg.com

Отец Паоло Кортези

Енорийският свещеник от Белене Паоло Кортези напусна България в събота, 10 март,  след скандала с прокуденото от града сирийско семейство.

Часове преди отпътуването си отецът даде интервю за сайта desebg.com, в който призова патриарх Неофит и президента Румен Радев за активна позиция по казуса.

Свещеникът си замина, след като общински съветник от Белене и група националисти скочиха срещу настаняването на бежанците в града, а впоследствие отец Кортези получи и заплахи за живота си. Досега нито едно лице от властта не е защитило Паоло Кортези и неговата позиция.

„Не успях да защитя едно мирно семейство. Днес сирийците са бежанци. Преди 70 години бежанците в Европа бяха евреите. Утре може да сме ние”, казва в интервюто свещеникът и признава, че се чувства като бежанец сред бежанци. Неговият жест е към българските институции, които по думите му трябва да се събудят. 

Къде сте днес, патриарх Неофит? Излезте от вашата крепост. Заемете честна и почтена позиция, като тези смели ваши предшественици Кирил и Стефан. Народът има нужда от вашата дума!
Къде се, г-н президент Румен Радев? Излезте и вие от вашето президентство и се обърнете към народа си. Вземете пример от другите лидери. Вземете пример от Мартин Лутър Кинг и неговата мечта за едно общество, в което няма да има дискриминация, където всички да живеем заедно. Говорете на своята нация, която тръгва по грешен път и влиза в джунглата.
Къде сте граждани на България? Излезте и покажете, че не сте съгласни! Къде сте български институции? Защо не работите така, че законите да се спазват? Защитете справедливостта!, коментира отец Кортези.

Той добавя, че оставя сърцето си в Белене. Тръгвал си натъжен от България, понеже не успял да защити семейство Албакри.

Междувременно пастор Бедрос Алтунян от Евангелска методистка църква в България написа писмо в пламенна защита на Кортези. "Скъпи брат Паоло, ти извърши това, което ние трябваше да направим. Прости ни, че ние от другите християнски общности останахме само наблюдатели. Но ние днес те уверяваме, че високо ценим всичко, което направи и оставаме съпричастни на твоето дело", казва пастор Алтунян.

Създадена бе и петиция в защита на Паоло Кортези и с призив той да се завърне в България и да продължи дейността си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12139

22

Диян

13.03 2017 в 19:16

Отче, Паоло, Кортези, лек път, остани си със здраве и F**k OFF, жабар :)

12021

20

bls

13.03 2017 в 17:42

Едно нещо не схващам - куцо и сакато се обръща едва ли не на "ти" и иска обяснения от президент, от патриарх, от премиер - от кадЯ на кадЯ?

77927

17

El Commandante

13.03 2017 в 17:07

Мунчо, това че си резан ислямистки помияр ние много отдавна го знаеме, нема смисъл да го потвърждаваш, твар гнусна безродна....

77927

16

El Commandante

13.03 2017 в 17:04

"Казано си е в библията - по плодовете им ще ги познаете"

Глупако, в Библията са казани още един милиард неща, но ти нема как да ги знаеш,защото си неук селяндур,който говори с опорни точки и освен Винету и буквара я е прочел нещо друго я не.

Кажи ми тъпако, в кой раздел от Новия завет се вписват деянията на тоя италиански олигофрен Франко Барези или както му беше там името?
А бе сульо?

10352

15

munchо

13.03 2017 в 17:02

Българската църква от последните години няма нищо общо с християнството, както впрочем и българският народ. Няма случай да е помогнато на някой беден и страдащ човек, няма случай на проявено гостоприемство или елементарна човещина. Има случай на побоища и мародерство срещу бежанците и не само срещу бежанците.
България е една расистка кочина и църкавата е част от тази кочина. За такива "християни" Ботев е написал : "православни СКОТОВЕ".

77927

14

El Commandante

13.03 2017 в 16:58

"Да ти е.а и "христианството" щом го практикуват с първа стъпка наказание, а пък прокламират "смирение""

Да, именно!Именно!