Отбелязваме Силвестровден

OFFNews 02 януари 2015 в 10:30 5382 1

На 2 януари християните почитат Свети Силвестър, папа Римски. Празникът е известен още като Карамановден, Волски празник, Риначовден, Сполезовден, Силвестри и Силвестровден.

Свети Силвестър е роден в Рим. При навършването на 30-ата си година e ръкоположен за дякон. Той лично покръства император Константин Велики и именно под неговото ръководство се провеждат най-значимите реформи, с които се слага край на гоненията на християните. Свети Силвестър е преименувал и неделния ден от "ден на слънцето" в "ден Господен", понеже в неделния ден Иисус Христос е възкръснал от мъртвите.

Според преданията Свети Силвестър е избавил римляните от чудовищна змия, която с дъха си отравяла въздуха, който се диша от живеещите наблизо. Жертвите на змията обаче били много повече от тези, които умирали отровени от дъха й, тъй като езичниците всеки месец й принасяли жертви като на бог.

Свети Силвестър сторил и друго чудо и накарал мнозина да повярват в Иисус Христос. Чрез заклинания магьосникът Замврий убил вол, с което разгневил Свети Силвестър, според когото "никой не може да отнема и да дава живот освен Бог" и двамата се обзаложили, че ще успеят да съживят мъртвото животно. Замврий напразно се мъчил да върне вола към живота, но Свети Силвестър призовал Христа и успял да го съживи. 

Денят се отбелязва с редица обичаи и обреди, които са свързани предимно с едрия впрегатен добитък. Самият Свети Силвестър се смята за покровител на животните и най-вече на воловете.

Подобно на Игнажден според българските традиции и вярвания и днес е от съдбоносно значение кой пръв ще влезе в къщата. Хубаво е човекът, който прекрачи прага на дома през втория ден на януари, да бъде добър и заможен, за да бъде такава и току-що започналата година. 

Младите момчета, коледували на 1 януари, тръгват през нощта след Васильовден да обикалят домовете с музика и песни, лопати и фенери, влизайки без да са канени и без да се обаждат на тези, които имат едър добитък. Стопаните оставят портите си отключени, а кучетата вързани, за да не притесняват мъжете и да те успеят да свършат това, за което са дошли, а именно да изринат обора.

Като възнаграждение за труда им домакините оставят хляб, месо и вино, а ако сред момчетата е любимият на момата, живееща с родителите си в къщата, той ще открие приготвен специално за него подарък – нов пешкир. Ако пък е бил отблъснат от момичето, идвайки в дома й той може да й отмъсти, като вместо да почисти обора, хвърли вътре още тор. В такъв случай бащата на момичето трябва преди да изгрее слънцето да изчисти и обора, и срама от името на дъщеря си. 

Сред момчетата, обикалящи по домовете, може да има и женени. Смята се, че не е хубаво стопаните да излизат от къщата, докато чистят обора им. 

На 2 януари имен ден празнуват: Силвестър, Силвия, Силвана, Серафим, Силва, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Горан, Горица. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови