От вас: Знак за камера, скрит в тревата, плаши шофьорите

OFFNews 13 септември 2016 в 12:30 8055 1

Поставен в тревата знак за наличие на камера смущава шофьорите в Монтанско. OFFNews получи два еднакви сигнала за поставен знак на пътя, ниско в тревата на влизане в село Бързия, Община Берковица. И в двата случая шофьорите са притеснени, че знакът не се вижда и е сложен нарочно така. 

"Спрях и заснех ето този знак, поставен буквално на земята, сред избуяли треви на тротоара. Полицейският автомобил с мобилна камера, спрял след знака, е с регистрация М6003ВВ", пише очевидец.

"Струва ми се, че е неадекватно поставен, твърде ниско и въобще цялата ситуация лъха на полицейски тарикатлък. Често пътувам по този маршрут и това не е прецедент", продължава разказа си шофьорът.

Вторият сигнал е за същото място. Мъжът, който го е видял, пише, че дори се е разправял с полицая, който стои отсреща на пътя. По неговия разказ полицаят спрял, извадил знака от колата си и го поставил именно на това място.

Проучване на OFFNews показа, че такъв знак има право да се слага о т полицията, според наредна, приета от март миналата година. Тя гласи:" Освен патрулки вече и необозначени автомобили на МВР ще имат право да регистрират нарушения на пътя и то когато са в движение. Този начин на регистриране на превишена скорост се регламентира и въвежда за първи път в България. Той позволява автомобил на Пътна полиция, който ни следва или с който се разминаваме на пътя, да регистрира скоростта ни и в движение. В наредбата е записано, че: "При контрол на скоростта с мобилно АТСС (автоматизирани технически средства и системи, бел. ред.) във време на движение, върху заснетите изображения, освен данните за извършеното нарушение, уредът отразява и скоростта на служебния автомобил или мотоциклет".

Единственото изискване в наредбата за обозначаване на контрола е при разполагане на камерите на определен пътен участък. Местата ще се обозначават с пътен знак Е24 (на снимката) и ще бъдат оповестявани в медиите или на интернет страницата на МВР. В информацията ще има и описание на участъка от пътя - номер на път, километрично положение, населено място, улица, кръстовище, търговски обект или други".

Изискването е обаче пътният знак да се поставя преди мястото за контрол, като е предвидена и възможността да се поставя допълнителна табела, която да указва дължината на контролираната отсечка. Самата отсечка и разположените на нея знаци пък да бъдат документирани със снимка, която ще се прилага в обща база данни. 

Проверка показа, че в сайта на МВР е указано, че именно на това място е предвидено да има такъв знак.

Защо обаче той е сложен ниско на земята, така че да не се вижда и че липсват други технически изисквания за него, е очевидно нарушение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови