От днес - ЕС въвежда проверка на всички граждани по външните си граници

OFFNews 07 април 2017 в 16:27 9227 2

От днес ЕС въвежда системни гранични проверки на граждани, влизащи през външните му граници, вкл. на тези от страните членки, съобщи Европейската комисия.

Новата мярка е в отговор на по-високата степен на заплаха от терористични атаки, обявена след атентата в Париж през 2015 г.

От 7 април лицата, пресичащи външните граници на ЕС, ще бъдат проверявани в шенгенските системи за сигурност. Новите мерки са в допълнение към действащите проверки на всички граждани на трети страни, влизащи в шенгенската зона.

Новите правила са добър баланс между настоящите предизвикателства пред сигурността и нуждата да не се затруднява преминаването на хора през границите, посочва ЕК.

От МВР уточниха, че от днес влиза в сила Регламент 2017/458 на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Кодекса на шенгенските граници. Регламентът въвежда извършването на системни (задължителни) проверки на всички категории пътници, в това число и на гражданите на ЕС и техните документи за пътуване, при преминаването им през граничните пунктове, се посочва в съобщение на МВР.

В тази връзка Главна дирекция „Гранична полиция” уведомява гражданите, че е възможно увеличаване на времето за изчакване в зоните на ГКПП за извършване на тези гранични проверки.

Съгласно Регламента може да се допусне изключение от правилото за системни проверки на вътрешни сухопътни граници на държавите-членки. На тези граници могат да се извършват несистемни проверки спрямо лицата, ползващи се от правото на свободно движение, съгласно правото на ЕС, основани на оценката на риска.
 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови