Освободиха шефа на Онкодиспансера в Пловдив, кметът обвини Борисов в натиск

OFFNews 24 ноември 2016 в 13:32 10756 2

Снимка Plovdiv-Online

Красимир Вальов

Общинският съвет в Пловдив прие оставката на директорът на Онкодиспансера Красимир Вальов, който подаде оставка след разкрития на „Господари на ефира” за ненужни операции и грешни диагнози на пациенти.

Оставката на Вальов беше поискана от премиера Бойко Борисов, който заплаши общинските съветници от ГЕРБ в Пловдив, че вече няма да са му съветници, ако не гласуват оставката. 

3 часа продължиха дебатите по темата, но в крайна сметка Общинският съвет в Пловдив взе решение Красимир Вальов да бъде освободен. За временно управляващ Онкодиспансера беше назначена Марияна Янева - зам.-директор на лечебното заведение. 

Обсъждането на оставката на Красимир Вальов премина на фона на протести на лекарите от Онкодиспансера, които обявиха, че срещу лечебното заведение се води целенасочена кампания, която цели да го дискредитира, за да се облагодетелстват частни болници.

Пловдивският кмет от ГЕРБ Иван Тотев също се обяви против оставката на директора на Онкодиспансера и обвини премиера Борисов в натиск. 

"Досега не сме дали повод на лекарите да мислят, че не сме зад тях, въпреки че сме подложени на чудовищен натиск. Неморално е да се поставят условия да бъде освободен директор", коментира Тотев, цитиран от БНР-Пловдив.

Той подчерта, че изобщо не е искал да идва на заседанието на Общинския съвет. 

"В момента се прилага лечение "пиявици". Някой иска да се пусне кръв. Явно е, че се иска нещо задкулисно, за което всички се досещаме, но никой не смее да го каже", подчерта Тотев и напусна залата на Общинския съвет, след което заседанието беше временно прекратено.

В Онкодиспансера в Пловдив започна разследване след разкрития за пет случая на пациентки, на които са извършени тежки операции с отстраняване на органи, а последвали медицински становища показват, че операциите са били неоснователни. 

Здравният министър Петър Москов отне правата на лекаря, дал становищата за извършване на операциите. В Онкодиспансера започна проверка, а Борисов поиска оставката на директора на лечебното заведение. 

"Разпоредил съм на организацията на ГЕРБ в Пловдив категорично да настоява да се отстрани това ръководство на болницата, докато тече прокурорската проверка. Ако гласуват различно, от това, което съм им разпоредил – те просто не са мои общински съветници вече", каза премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови