Орешарски: Напливът на българи към Острова е въображаем

Елица Мартинова 04 декември 2013 в 14:09 1594 0

Имигранти на Острова Снимка: ЕРА/БГНЕС
Имигранти на Острова Снимка: ЕРА/БГНЕС

 

"С внимание следим истерията, която се раздуха по отношения на въображаемия наплив на емигранти след отваряне на трудовия пазар за българи и румънци. Не споделяме опасенията, че ще има такава гигантска вълна, за каквато се говори на Острова."

Това коментира в парламента министър-председателят Пламен Орешарски след въпрос на Йордан Цонев (ДПС) около позицията на кабинета за опасенията от имигрантска вълна във Великобритания.

"Считаме, че тези българи, които и сега работят на острова, в по-голямата си част са добре образовани, със сериозен принос за икономиката на Обединеното кралство и в значително по малка степен засягат социалните системи на Обединеното кралство", изтъкна още министър-председателят

Той подчерта, че България е реагирала адекватно на полемиката на Острова, защото външният министър Кристиан Вигенин е се е противопоставил на опитите на Великобритания да наложи дискриминационни мерки срещу българите.

Премиерът обясни, че държавата има готовност да реагира при евентуален опит на Великобритания да внесе въпроса за разглеждане на следващото заседание на Европейския съвет, което е планирано за 19 декември.

"Този въпроси може да бъдат обект на обсъждане на предстоящия Европейски съвет, ще се противопоставя  на включването им в дневния ред и ако бъдат включено, ще защитим позицията си "против", каза Орешарски и изтъкна, че вече е водил разговори по темата с правителството на другата засегната държава - Румъния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови