Опасност от наводнение при 205 язовира, 55% са технически неизправни

Бели Искър, Карбинци, Манастирски дол, Вълчи дол, Иваново са само част от опасните

OFFNews 24 февруари 2017 в 12:28 5192 3

Снимка Язовир Бели Искър е сред опасните.

54,44% от язовирите в България са в неизправно състояние. Опасност от наводнение има при 205 язовира, а 81 са в предаварийно състояние. 

Най-опасните язовири са яз. „Карбинци“ в община Димово, яз. „Манастирски дол“, язовирът в община Криводол, този в община Троян, яз. „Вълчи дол“, яз. „Иваново“. Плевен, Велико Търново и Враца са областите с най-много на брой проблемни язовири.

Данните изнесе днес зам.-главният прокурор на ВАП Ася Петрова. Прокуратурата е направила проверка на състоянието на 4350 язовира, след като е била сезирана от граждански инициативен комитет за лошото състояние на яз. „Бели Искър“.

Проверката е установила също, че състоянието на яз. „Бели Искър“ е неизправно и следва да се предприемат незабавни укрепителни действия. Язовирът е публично-държавна собственост от 2010 година и повече от 6 години не са предприети действия от областния управител за издаване на акт за публично-държавна собственост. ВАП с предложение от 18 януари 2017 г. е разпоредила на областния управител предприемането на всички изискуеми действия по издаването на акта. 

„Техническото състояние на язовира е неизправно, частично работоспособно. Когато техническото състояние се определя като неизправно, следва да се предприемат незабавни укрепителни действия и ограничения в натоварването“, обясни прокурор Ася Петрова. По думите й от Столична община до премиера всички са отговорили, че язовирът не е в техните компетенции по закон.

В хода на проверката са издадени 5736 предписания, констатирани са и множество случаи с неизяснена собственост.

Уведомени са областните управители, които следва да осигурят организацията и техническата експлоатация на язовирите до установяване на собствеността. 

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор е издала предписания за незабавното изпразване на установените 81 язовира в предаварийно състояние.

Проверките продължават. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6469

3

Halo

24.02 2017 в 18:00

Миналия месец Р. Овч. каза, че язовирите са под санитарния минимум (демек празни), ся се оказва че са препълнени и опасни.

42249

1

Denis Rizanov

24.02 2017 в 13:10

10 години ЕС!
10 години СТАБИЛИТЕТ И ПРОСПЕРИТЕТ!
7 години СТАБИЛНОСТ И ИМАМЕ ВОЛЯ!
7 години ДА ПРЕВЪРНЕМ СТРАХОВЕТЕ НА ХОРАТА В НАДЕЖДА (за по-бързо и лесно напускане на този свят и това управление)
Амин.