Общината за кучетата под 2 метра сняг: Всичко е нормално

Калоян Константинов 08 януари 2017 в 14:01 10753 3

Animal Hope Varna
Приютът за кучета в село Каменар е затрупан със сняг, като животните са оставени без грижа и наблюдение да умрат от студ.

"Всичко е нормално", заяви служител от община Варна пред OFFNews на въпроса какво е положението в приюта за кучета в с. Каменар, чийто снимки вчера публикуваха от организацията "Animal Hope Varna".

Са снимките се вижда как в пълните с кучета клетки на открито е навяло огромно количество сняг, като в много от тях той достига 2 метра височина. Животинките са оставени там дни наред да мръзнат и да умират в снежните преспи, като дори не могат да избягат от съдбата си.

Храна се вижда рядко насипана направо върху снега до заледените купички, а не се знае дали под огромните преспи няма и починали животни. Миналата година в същия общински приют бяха намерени замръзнали кучета отново през зимата.

OFFNews не успя да се свърже с БАБХ, нито с областната ѝ дирекция, защото почиват. Успяхме да говорим с дежурния в общината във Варна. Той се свърза с г-н Купен Пашов, друг общински служител, и цитира неговите думи, че "всичко е нормално" при дома за бездомни кучета и вчера той и шефката на приюта са посетили мястото, почистили са го и са нахранили животните.

Той дори призова да отидем на място, за да се убедим в това. Самият г-н Пашов обаче не поиска да разговаря с нас, ами предаваше своите думи чрез неговия колега, защото бил много зает.

Така останаха неотgоворени въпросите ни: защо за поредна година се стига дотам, че кучетата да бъдат буквално заринати от сняг, преди да се вземат някакви мерки (ако наистина са взети такива, тъй като засега нямаме доказателство освен думата на г-н Купен Пашов); защо приютът продължава да е от отворен тип, след като с решение в Държавен вестник подобно нещо е незаконно от 25 ноември 2015 година; смята ли той самият за хуманни условията, при които оцеляват четирикраките.

Интересен е и въпросът, как така управите на приютите, не само на този в с. Каменар, винаги "вземат мерки да се погрижат за животните си", часове след граждански или журналистически проверки, като всеки път твърдят, че двете неща нямат нищо общо.

Миналата година пък заместник-кметът Тодор Илиев дори обещава пред "Господари на ефира", че ще вземе мерки - до този момент обаче такива не са взети, а животните продължават да страдат.

По всичко личи, че дори от общината да казват истината и снегът да е изринат от клетките на кучетата, а те да са прегледани и нахранени от гледачите им, това по никакъв начин не оправдава изоставянето им с дни наред сред снега, което се случва не за първа година.

Това е пореден случай на доказателство за чудовищно и престъпно отношение спрямо животните в приютите и то не само във Варна, а в цялата страна. Много от истински загрижените природозащитни дружества коментират, че общинските приюти са концлагери за кучета, които точат от парите на данъкоплатците, а животните в тях биват измъчвани и избивани.

От "Animal Hope Varna" призоваха всеки, който желание и възможност, да се качи до приюта, за да нахрани животните, както и да почисти колкото се може повече сняг.

"Голям проблем е, че има само няколко човека от две организации, които наистина се интересуват от условията в които се отглеждат кучетата, а във Варна регистрираните такива са повече от 20... Другите къде са??? И само те си правят труда да следят положението в Каменар и да подават сигнали! Когато няма масовост, няма и проблем! Само с коментари тук не помагаме нито на животните, нито на хората, които се мъчат да променят нещо...", допълват от "Animal Hope Varna".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9006

3

Валентин Николов

09.01 2017 в 08:18

Ти умираш а тя те обикаля с фотоапарат,няма да те вземе няма да те погали нея я е гнус от това :)
Не знам никой ли не я попита след като е видяла затрупани клетки и си мисли че има затрупани животни умиращи.Защо не е отворила поне вратата на клетката да се разходи вътре да спаси умиращо животинче.Макар да имаше лопати навсякъде оставени от нас! Да ама не да търси по-трагичен ъгъл за снимката си е било по-важно.
След снимките си хваща спокойно пътя ..... за да помогне по нейните думи ....
Резултата е 81 снимки , 80 коментара (20 от които неудобни и изтрити) 260 харесвания и 912 споделяния
И НИТО ЕДИН ЧОВЕК ГОРЕ ( тази пошла организация си действа самo и единствено в интернет )

6469

1

Halo

08.01 2017 в 15:30

Поради липса на лютеница ще ядем кучета...

П.П. Тея изчистиха ли пред къщите си и пред блока, та вият?