Общината: Без референдум против застрояването на "Младост"

OFFNews 29 март 2017 в 10:10 5542 3

Ще има ли местен референдум срещу застрояването на столичния район "Младост" обсъждат днес няколко комисии в Столичния общински съвет. Очаква се референдумът да бъде отхвърлен с мотив, че въпросите в него не могат да бъдат предмет на допитване, защото са уредени в Закона за устройство на територията. 

Жители на район "Младост" внесоха 14 040 подписа през декември в деловодството на "Московска" 33. Целта им бе референдумът да се проведе заедно с парламентарните избори на 26 март, но проверката на ГРАО забави срока. 

Въпросите, които предлагат от "За Зелен Младост", са два. Първият е „Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, 1А, 2, 3 и 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?”. Вторият въпрос е „Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район Младост на Столична община, област София – град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, 1А, 2, 3 и Младост 4?”.

Незаконно е да бъде отменен Подробен устройствен план, след като е влязъл в законна сила, както и да се отнеме придобит имот от добросъвестен купувач, което е конституционно право, се казва в становище на председателя на САБ арх. Георги Бакалов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови