Ново напрежение в Гърмен година след размириците

OFFNews 23 май 2016 в 19:08 5776 2

Жители на Гърмен на протест в ромската махала

Жителите на община Гърмен излязоха днес на протест в деня, в който се навършва 1 година от възникналия конфликт между българи и цигани.

Кметът на общината Минка Капитанова каза пред "Фокус", че е постъпило искане за провеждането на протест от страна на жителите на Гърмен. Тя добави, че за протеста са уведомени и органите на реда. Иван Кременлиев, лидер на Сдружение „Бъдеще за Община Гърмен“ потвърди, че в 18.00 часа на площада пред общината, гърменци ще излязат на протест, чрез който за пореден път ще се обявят за събарянето на незаконните постройки в ромския квартал „Кремиковци“.

Около 100 души от Гърмен се събраха на митинг-протест, който прерасна в шествие през града към махалата. Към този момент протестът е мирен, но събралите се хора са гневни, защото държавата бездейства вече една година, съобщава bTV. Организаторите на протеста обявиха, че кражбите в общината не спират, като последният случай е бил преди 2 месеца. Протестиращите скандират въпроси като: „Цацаров, докога ще те чакаме?” и питат премиера Бойко Борисов: „Бойко, ако твоето внуче беше тук по време на побоя, щеше ли да мълчиш?”.

След масово меле между жители на Гърмен и жители на ромската махала на 23 май 2015 гoдина започнаха масови протести. Това доведе до процедура по издаване на заповеди за събаряне на незаконни къщи и колиби. След намесата на правозащитни организации и Хелзинкския комитет бяха премахнати само 9 от 124-те незаконни постройки и събарянето на останалите бе спряно, тъй като се оказа, че Общината не може да подсигури макар и временно подслон на циганите, останали без домове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12086

2

"...се оказа, че Общината не може да подсигури макар и временно подслон ..."
А?

Че то така къде дават, кой им е длъжен на готованковците, ЖИЛФОНД-Гърмен?

Българският НАРОД не чака, не иска, не претендира, много хубавичко го е рекнал г-н професорът как тия работи стават в цивилизованото общество. Да идат в Норвегия = ша бъдат подслонени и даже надслонени в по една войнишка палатка зад преспите.

А НАЙ-ДОБРЕ ДА ВЪРВЯТ ВЪВ ФИНЛАНДИЯ ЗАЕДНО СЪС ОРТАЦИТЕ СИ ОТ "ХЕЛЗИНКСКИО КОМИТЕТ" (какво Хелзинки у Гърмен, ма какиното?)
 
X

Подкастът на OFFNews