Нов държавен стандарт залага посредственост в образованието

Александра Маркарян 15 юли 2016 в 13:47 5259 3

Диян Стаматов

Снимка БГНЕС, архив

Диян Стаматов

Нов държавен стандарт - за оценяването в училище - ще обезцени националните изпити и по всяка вероятност ще влоши качеството на образованието.

Проектът е на МОН и ще бъде публикуван на сайта на министерството в началото на следващата седмица за обсъждане. Той предвижда дори и с 0 точки от национално външно оценяване (НВО) ученикът да продължи образованието си в следващия клас. Не се предвижда например той задължително да мине допълнителни часове и отново да положи изпита или повтаря класа. Слабият резултат няма да има последствия и за училищата с голям процент слаби ученици.

В същото време, целта на националните външни оценявания (в края на всеки етап от училищното образование) е да проверят дали учениците са усвоили минимума от знания за съответния етап, а не само за отделен клас, по съответния предмет.

Учениците, които кандидатстват в гимназиите с прием след VII клас (по новия закон основното образование ще завършва в VII, а не в VIII клас), ще могат да се класират в някое училище само с оценките от свидетелствата си за основно образование. За балообразуването ще се вземат четири оценки, които ще бъдат преобразувани в точки: от двете национални външни оценявания и по два предмета от свидетелството за завършено основно образование. Така дори и сборът от оценките от НВО да е 0, пак ученикът ще може да кандидатства с оценките от свидетелството.

Репортер на OFFNews попита зам.-министъра на образованието Диян Стаматов на пресконференция днес защо при слаб успех от НВО не са предвидени никакви мерки. В отговор Стаматов обясни, че от МОН искали да преодолеят проблема с отпадането на деца от училище.

Той не отговори на въпроса защо се върви към посредствено образование в името на това да се отчете нисък процент преждевременно отпаднали. Каза само, че слаба оценка за завършване на учебна година и евентуалното й повтаряне не трябвало да се бърка със слаба оценка на НВО, при каквато такова последствие няма. Той не отговори и на въпроса ни защо няма да има последствия за училища, чиито ученици показват слаби резултати на националните изпити.

На пресконференцията Стаматов представи проекта за държавен образователен стандарт за организацията на дейностите в училищното образование. Той предвижда известно увеличаване на общия брой дни ваканция на учениците. На въпрос защо, при положение, че в България той е сред най-големите в Европа, за разлика от резултатите ни, зам.-министърът отговори: "Най-хубавото нещо в учебния процес е ваканцията."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13709

2

Маргарит

15.07 2016 в 17:03

Този не беше ли супер успешният супер-директор на 119 у-ще в София?

Требва вера, да му верваме, а той ще супер успее в делото си!
Заедно със супер успешната мадам Йес!

Супер!

12884

1

Nimart

15.07 2016 в 14:43

Радой Ралин се обръща към начо папазов, министър на просветата и културата: "Някога на това бюро стоеше Вазов, а сега се мъдри някакъв папазов..."