Не са останали досиета за отваряне, смята Орешарски

Елица Мартинова 04 декември 2013 в 15:45 3018 2

Досиета
Досиета

 

Останал съм с впечатление, че Комисията по досиетата отвори почти всички досиета – какво повече да отваря? А ако не е, да побърза и да си свърши работата. След като си свърши работата, не виждам за какво трябва да съществува."

Това заяви на брифинг в парламента министър-председателят Пламен Орешарски. Той коментира, че предметът на работа на ресорната комисия не предполага тя да работи вечно.

"След известен период от време – например 20 години – кого всъщност ще проверява тази комисия? Родените по днешно време?", попита риторично министър-председателят.

Премиерът все пак подчерта, че би бил против закриването на комисията, преди тя да свърши цялата си работа.

Думите на Орешарски бяха коментар по идеята на Атанас Мерджанов, който по-рано днес заяви, че Комисията по досиетата трябва да се закрие, защото прокарва разединителни линии в обществото.

Според Мерджанов през последните четири години комисията се е използвала за разчистване на сметки и за прокарване на партийно кадруване.

Той определи сътрудниците на бившата Държавна сигурност в сегашното управление на държавата като “храбри хора”, които “търпяха достатъчно време издевателствата върху тях и техните семейства”. “В крайна сметка 99% от тях са работили за интересите на България в различни времена”, заяви Мерджанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!