Москов: Готови сме за ебола, екипите работиха като по ноти

OFFNews 21 ноември 2014 в 08:06 2723 9

"Реагираме адекватно и можем да се справим с такова предизвикателство - властите реагираме адекватно, координацията беше добра, медицинските власти притежават достатъчно информация и възможности да реагират адекватно. Екипите работиха като по ноти", заяви здравният министър Петър Москов на пресконференция в 8 ч. тази сутрин след 10-часовата операция във връзка със съмнението за пациент с ебола в София.

Той подчерта, че рискът в страната ни да дойде пациент с ебола е изключително нисък.

Той обобщи и работата на различните звена: "Вчера в 16 ч. в РЗИ е подадена информация за пациент, за който колегите са преценили, че е подлежащ на допълнителни изследвания и наблюдение. в 17 ч. МЗ събра вътрешноведомствения щаб за реакция в такива ситуации. Пациентът беше преведен в инфекциозната клиника на ВМА. В "Токуда" бяха установени 12 лица в директен и 13 лица в индиректен контакт с пациента. Още 5 лица в този момент не са били в болницата, но по-рано са били в помещението, където той е бил преглеждан. От тях в следващите часове 3 бяха идентифицирани. Един от тях беше приведен в инфекциозната клиника на ВМА, а двама са били поставени под домашна карантина с ясни инструкции. На останалите двама, с които не беше установен контакт по цивилен път, започна издирване със СДВР. То беше прекратено към 4 ч. сутринта, когато получихме категоричната информация от вирусологията, че не се касае за ебола".

Москов обяви, че по-скоро е имало свръхреакция в създалата се ситуация, но това е по-добре, отколкото да не се реагира адекватно.

Министър Москов благодари на екипите за добрата работа и обяви, че МЗ започва информационна кампания, в рамките на която ще обяви и гореща телефонна линия, така че още при преминаването на границата на човек, който е бил в държава с епидемия от ебола, здравните власти да бъдат информирани. Кампанията цели информацията да бъде подавана за всеки, дори и без той да проявява признаци на каквото и да е заболяване, ако идва от някоя от въпросните държави.

Телефонната линия ще бъде разкрита още в началото на следващата седмица. Надяваме се, че тези българи ще използват горещата телефонна линия за свое добро и за доброто на близките си, посочи Москов. 

Той уточни, че ако даден българин информира за това, че е пребивавал в африканска държава, той няма да подлежи на карантина, но ще се свържем с личния му лекар и здравословното му състояние ще се следи ежедневно в рамките на 30-дневния карантинен период. До поставянето му под карантина може да се стигне, единствено ако се появят някои от симптомите на ебола.

Здравният министър уточни, че телефонната линия се разкрива, за да се избегне получаването на информация за пациента в момента, в който вече е потърсил медицинска помощ. През това време той ще е имал досег с известен брой хора, които също ще трябва да се поставят под наблюдение.  

Днес ще обясня и в парламента каква беше реакцията ни по случая със съмнение за ебола. По-късно имам среща и с премиера Бойко Борисов, каза Москов.

В най-скоро време ще бъде доставено специално защитно облекло в Центровете за спешна медицинска помощ, в инфекциозните клиники. 

Министър Москов посочи, че за медиците в африкански страни се получава непрекъснато информация и се спазва протокола при връщането им в България.

Състоянието на пациента, за който се появиха съмнения за ебола, е сериозно. Има има инфекция, която обаче не е свързана с вирус. Мъжът има и няколко хронични заболявания, което прави състоянието му още по-сериозно. Той вече не е в специализираното отделение на ВМА, но лечението му продължава, обясни министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!