Мюсюлманите у нас не одобряват терористите

Меркел и Ердоган се радват на висока подкрепа, доверието към САЩ намалява

OFFNews 06 април 2017 в 13:10 4236 1

Огромното мнозинство от мюсюлманите в България отхвърля тероризма, като за петгодишния период техният дял забележимо е нараснал. През 2016 г. 89% смятат, че тероризмът трябва да бъде осъден при всички случаи (ръст с 10 пункта), а само 1.1% са на мнение, че при определени обстоятелства той може да бъде оправдан (през 2011 г. 1.4%).

Това сочат данните от проучване на „Алфа рисърч”, проведено сред 1200 пълнолетни граждани през септември–октомври 2016 г.

Високо остава неодобрението към терористичните организации Ал Кайда (68%) и Ислямска държава (64%), като одобрението към тях е съответно 0.5% и 2.8%.

Близо половината от мюсюлманите в България одобряват турския президент Реджеп Ердоган и германския канцлер Ангела Меркел, докато доверието им към САЩ намалява. 

Сред световните лидери за мюсюлманите у нас най-висок рейтинг има Ердоган - 49% одобрение срещу 19% отрицателно отношение, следван от Ангела Меркел - 45% положително отношение срещу 24% неодобрение, и руския президент Владимир Путин с 43% одобрение и 16% неодобрение. Много по-надолу в класацията е поставен тогавашният американски президент Барак Обама с 23% одобрение и 28% неодобрение. 

Турция, Германия и Русия се ползват и с най-голямо доверие сред мюсюлманите. 

Одобрението към Турция достига 69%, като се е увеличило с 9 пункта за последните пет години. Недоверието към страната обаче също се е увеличило - с 6 пункта до 13%.

След Турция, мюсюлманите в България имат най-голямо доверие към Германия. За петгодишния период то е нараснало с 8 пункта и достига 65%. Макар и да се запазва много ниско, ръст се наблюдава и по отношение на недоверието (от 5% на 17%). Динамика се наблюдава и в отношението към Русия – 52% доверие (2 пункта ръст) и 21% недоверие (15 пункта ръст).

Доверието към Франция през 2016 г. е 47% (2 пункта ръст) срещу 21% недоверие (15 пункта ръст). Значително по-ниско е доверието към САЩ – 17% (9 пункта спад), а недоверието е 45% (28 пункта ръст), което говори за засилване на антиамериканските нагласи в общността. Нарастването на недоверието към посочените държави се дължи на по-голяма информираност за тяхната политика - през личните впечатления (работата в чужбина) и медийното осветяване на позицията им по глобални въпроси, свързани с исляма.

29% от участниците в анкетата са посочили, че имат по-скоро позитивно мнение за опита за преврат в Турция, като 18% от тях преценяват победата над превратаджиите като проява на единството на турския народ в защита на законността и демокрацията, а 11% - като ликвидиране на опасното влияние на Фетхуллах Гюлен. 

 

По отношение на бежанците мюсюлманите у нас се разделят на две основни групи - 38% от тях смятат, че България не трябва да приема изобщо бежанци, а според 39% трябва да се приемат бежанци, но приемът да е регулиран с квоти от страна на ЕС или от държавата. 

Мюсюлманите у нас запазват своя нисък социален статус. 63% от анкетираните декларират средномесечен доход на човек от домакинството под 250 лева, като за 74% от мюсюлманите в гетата доходът е под 100 лева.

По въпроса за носенето на забрадки в училище – против са 55%, 30% нямат мнение и едва 15% го поддържат. 54% не одобряват жените да ходят навън с покрити лица (бурка, никаб), като тази идея подкрепят само 21%. 

На междуличностно равнище се запазва доброто отношение към „другите“ – 74% отговарят, че имат приятели християни. В преобладаващата си част (81%) те смятат, че войните в Сирия и Ирак не са променили отношението към тяхната общност и само според 7% има влошаване.

Най-високо е нивото на религиозност между тези, при които бедността е най-дълбока – мюсюлманите в гетата – 99% от тях са заявили, че религията е важна в техния живот. 100% са религиозни (от които дълбоко религиозни 46%). При най-младите (18-30 г.) е нараснал делът на тези, които отдават много голямо значение на религията в своя живот (50% през 2016). Наблюденията в теренните проучвания сочат, че тя се засилва по линия на пребивавалите в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови