Министерството на туризма: Не на бетона в Копривщица, това е нашата история

OFFNews 30 март 2017 в 14:55 3516 1

Снимка БГНЕС

Статутът на Копривщица като архитектурно-исторически резерват трябва да се запази. Това заяви за OFFNews министърът на туризма Стела Балтова.

Според нея решението на общинския съвет в градчето за отписване на града като архитектурен резерват и разрешаването на строителството на високи блокове, мото и ски писти е в противоречие със Закона за културното наследство.

"Копривщица съхранява от векове традициите и историята на България и трябва да бъде съхранена в уникалния си автентичен вид. Именно затова градът посреща толкова много туристи от страната и чужбина", категорична е Балтова.

Междувременно от Министерството на културата обявиха, че Копривщица ще запази статута си на архитектурно-исторически резерват, тъй като решението на местния общински съвет е нищожно.

От ведомството на Рашко Младенов допълват, че промяна или актуализация на статута на недвижимата културна ценност може да бъде инициирана само по реда на Закона за културното наследство и на Наредба № Н-12 от 21.11.2012 г. към същия закон, а не с решение на общинския съвет. Промяна на статута на културни ценности от национална значение може да бъде инициирана с искане на кмета на дадена община, но такова по случая с Копривщица не е постъпило. Напротив градоначалникът Генчо Герданов (ГЕРБ) е категорично против решението, което бе гласувано именно благодарение на представителите на ГЕРБ в местния парламент.

Президентът Румен Радев също излезе с позищия в защита на Копривщица от бетона, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също публукува позиция във фейсбук: 

"Днес разговарях с кмета на Копривщица Генчо Герданов, който ме увери, че ще направи всичко възможно да спре скандалното решение на общинския съвет да се премахне статута на града като архитектурно-исторически резерват, като върне за преразглеждане решението. Ако отново бъде прието, кметът ще се бори за запазването на статута на града в съда."

Междувременно в интернет тръгна и подписка в защита на града. Само за няколко часа подписите в нея са над 5600. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови