Метрото променя маршрута на част от автобусите в "Младост" и "Дружба"

Владислава Тричкова 25 март 2015 в 15:45 8822 4

Снимка OFFNews

Маршрутът на част от автобусите, които се движат в ж.к. "Младост" и ж.к "Дружба", ще бъде променен след като новите отсечки на метрото бъдат пуснати в експлоатация. 

Промяната ще е експериментална и ще продължи най-много 6 месеца, а след това Общинският съвет ще се вземе решение дали новите маршрути да останат окончателни.

По време на транспортната комисия днес в Столична община представителите на Център за градска мобилност (ЦГМ) съобщиха, че са готови да реализират промените от 1 април за района на "Искър" и от края на април или началото на май, в зависимост от метрото, коетото ще стига до Бизнес парка, за района на столичния квартал "Младост". 

За район "Искър":

Промяна ще има в маршрута на автобус N°8 и автобус N° 10, които се движат съответно от село Герман до село Кривина и от кв. "Бусманци" до кв. Д. Миленков. 

Ще се коригира маршрутът и на автобус N° 88, както и на автобусна линия 384. 

Все още не е ясно какви точно ще са промените, но задължително хората ще бъдат информирани няколко дни преди да влязат в сила. 

За район "Младост": 

112 ще е новооткритата автобусна линия, която ще тръгва от центъра на кв. "Горубляне" и ще стига до метростанцията на Бизнес парка в кв. "Младост".

Автобус N° 111 предизвика оспорвани дебати сред общинските съветници и представителите на ЦГМ. 

В момента автобусът се движи от ж.к. "Младост 1" и стига чак до ж.к "Люлин 1". Основната идея за промяна е маршрутът на линията да се съкрати и последната спирка да е Бизнес парка в "Младост 4". Там пътуващите ще могат да направят връзка с метрото. Според част от присъстващите на комисията това решение би довело до други проблеми, тъй като ще се получи един участък от около километър, от където ще минава единствено автобус N°76, който е през интервал от 10-11 минути. Това би затруднило и забавило живущите в района.

Другата идея е маршрутът на автобуса да не се променя. Тогава обаче ще се получи така, че 111 ще минава през две метростанции - тази на Бизнес парка и метростанция "Младост 1".    

На комисията по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението присъстваше и кметът на район "Младост" Цвета Авджиева. Тя сподели, че и двата варианта биха удовлетворили потребностите и желанията на живущите в района. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови