Матури 2017 на модули с различна продължителност

OFFNews 22 март 2017 в 14:54 25453 0

Матурите през 2017 г. отново ще се проведат на модули, а продължителността на изпитите ще е различна, в зависимост от учебния предмет, съобщи МОН.

В три модула ще са изпитите по български, френски, немски, руски, испански, италиански език, история и философия. Първите два ще са по 60 минути, а третият - 120 мин.

Матурите по английски и география ще са в три модула, първият от които ще е 60-минутен, а другите два ще са по 90 мин.

Два ще са модулите по математика, химия, биология и физика. Първият е продължи 90 минути, а вторият - 150.

След като изтече времето за даден модул, листът с отговорите ще бъде затворен в плик, а зрелостникът няма да има достъп до него.

Изпитваните няма да могат да излизат от залите преди края на времето за съответния модул, ако той е до 90 мин. Ако е 120 или 150, ще могат да излязат след първите 90 минути. Ако някой от тях напусне и сградата, няма да може да се върне обратно и да продължи изпита.

Дванадесетокласниците имат две задължителни матури - по български и предмет по избор (от задължителната подготовка, т.е. математика, чужд език, философия, история, география, физика, биология, химия).

По желание могат да се явят и на допълнителна матура, например за да кандидатстват с оценката в някой университет.

За първи път завършващите професионално училище могат да не се явяват на втора матура, а вместо оценка от нея в дипломата им да се запише средноаритметичната бележка от държавните изпити за професия.

По всеки предмет има тестове с избираем и свободен отговор. По литература, чужд език, история, география, философия се изисква създаване на текст, а по математика се решават задачи.

Максималният брой точки за всеки изпит е 100 точки.

До 18 май се получават служебните бележки с информацията за училищата, в които зрелостниците са разпределени.

Матурата по български е на 19 май, по втори предмет - на 22 май. Изпитите по желание се провеждат от 26 май до 2 юни по график, който ще бъда обявен допълнително.

Оценяването на изпитните работи ще е от 20 май до 4 юни.

Оценките се обявяват до 9 юни. Все още няма скала за преобразуването на точки в оценки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови