Масово полицаите у нас практикуват на ръба на закона

Юлиан Христов 11 септември 2014 в 12:18 13447 9

Служители в МВР масово без тапии за полицай
Въпреки че са пред пенсия и са доказани професионалисти, някои служители на МВР ще трябва да изучават основите на полицейската професия.

Немалка част от служителите в МВР, които са пред пенсия, нямат задължителна първоначална полицейска подготовка, установи проверка на OFFNews.

Причината е изискване от 2006 година след промени в Закона за МВР, според което, за да отговарят на критериите за служба, полицаите трябва да са минали задължителна специална подготовка. Това е и причината в последната година полицаи пред пенсия и със стаж над 25 години да им се налага да минават школа за първоначална подготовка.

Към момента броят на тази категория служители не е ясен, защото става въпрос за заварено положение, което касае назначени още в началото на '90-те години полицаи. В тази бройка обаче влизат и полицаи на високи ръководни длъжности като например директори и зам.-директори на областни дирекции на МВР, началници на сектори. Без подобна подготовка е бил дори и наскоро арестуваният за злоупотреби директор на спецзвеното „Сигма“ Ивайло Василев. Арестът му беше направен, докато той бил на подобен курс.

Парадоксът е, че тази група служители не отговарят на изискванията за заемане на определената длъжност и биха имали и проблеми при пенсионирането си. Получава се така, че дори и пожарникари с натрупан сериозен стаж, за да отговарят на заеманата от тях длъжност и за да се пенсионират, трябва да минат обучение за пожарникари. Повечето от тези служители, освен сериозния натрупан стаж, имат и по няколко допълнителни курсове за квалификация и са доказани професионалисти. Въпреки това те ще трябва да изучават основите на полицейската професия.

„Става въпрос за заварено положение след въвеждането на задължителната полицейска подготовка, включително и за пожарникарите. Нормалното е през тази подготовка да започнат да минават новите служители и тези, които са с повечето стаж, изчакват, защото центровете са пълни и така година след година се натрупват“, обясни за OFFNews Валентин Попов от Синдикалата федерация на служителите в МВР.

Курсът трае между шест и девет месеца, като в някои случаи стига и до година. В същото време има възможност за съкратени курсове, защото тази група служители няма какво много ново да научат. Обученията се провеждат в Академията на МВР, в центровете за подготовка в Пазарджик, във Варна и Монтана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!