Махат паметника пред НДК през лятото, започва строежът на метрото към Горна баня

OFFNews 28 май 2017 в 14:48 23912 16

Снимка БГНЕС архив

Паметникът пред НДК ще бъде премахнат през лятото, предстои и ремонт в района на монумента, създаден от проф. Валентин Старчев. 

Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова по БНТ. Решението за премахването на паметника бе взето още през 2014 г., на негово място ще бъде възстановен мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна войни. От няколко години паметникът пред НДК е със специални заграждения поради опасност от падащи плочи и елементи от конструкцията му. След обжалване съдът разреши премахването на монумента. 

От следващата седмица започва отварянето на платната на бул. "Патриарх Евтимий", както и локалните платна на бул. "Гоце Делчев", допълни Фандъкова. 

До дни стартира и подготовката за строежа на следващите 4 станции от третия лъч на метрото в "Овча купел" и "Горна баня". Същинската строителна дейност ще започне през юни, а до септември 2019 г. се очаква столицата да има още 12 км метро, добави Фандъкова.  

Тя заяви още се подготвят и промени, които да ограничат височината на сградите в София. Инвестиционният климат в София е добър и се развива, но това не означава да се строи безконтролно навсякъде, коментира столичният кмет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

16

Denis Rizanov

30.05 2017 в 11:26

ЗА възстановяването на Мемориала.
Който не помни миналото си е обречен да няма бъдеще.

А паметника на Старчев би намерил своето ново място някъде в паркчето до Т2 на летище София. Но гейберастката клика едва ли ще отдели и лев за такъв разход и реновиране.
Все пак е много по-сладко да се краде.

10571

15

Hissarion

30.05 2017 в 10:45

Дано на никое от децата ви не му се налага да проявяват такава храброст и да се превръщат в саможертвата в една безсмислена война. Война, довела страната до катастрофа, загуба на изконни територии и гражданска война. Паметник или гробница, мястото му не е в центъра на столицата. Да залепиш некролог в дневната си, не води до нищо добро.

14469

13

случайно прочетох

29.05 2017 в 18:47

Доживях!Най-после ще махнат това недоразумение!
Дано доживея да видя и възстановените паметници и да заведа децата да се поклонят.

29216

12

Лопе де Вега

29.05 2017 в 15:23

Каква гробница, бе нещастник! Прочети внимателно написаното! Това бяха ПАМЕТНИЦИ! Паметни плочи с изписани имената и чиновете на загиналите войници и офицери от двата Софийски пехотни полка. Три прекрасно изработени стени, поставени на плаца на Шести Софийски пехотен полк! Сега май са останали частично само две.

Този паметник символизира храбростта и саможертвата на българския войник. Урок по патриотизъм за днешните "патриоти"!

Сигурно не си ги виждал, преди да ги изхвърлят на боклука, за да освободят място за грозното чудовище, а може и да не си идвал в София по тези времена, иначе нямаше да напишеш тези глупости.

Поздрав!

10571

11

Hissarion

29.05 2017 в 10:01

По-лошото е, че вместо единия паметник ще омажат пейзажа с друг много по-нелеп. Какво място има една гробница в центъра на София? Какво точно ще символизира тя? Националните катастрофи? Орландовци в центъра на София? Старчевият паметник поне носи нещо позитивно като послание, а не е болезнено човъркане в старите рани в опит да ги представим като някакъв подвиг.

8007

10

Tervel Nikolov

29.05 2017 в 09:49

този паметник не бих го махнал. Щеше ми се да остане непроменен както е. Наричам го:
"Паметника на Комунистическата глупост"
защото много точно олицетворява комунистическата диктатура в която живяхме и като напомняне как хората с власт представят нещо лъскаво като постижение, което в последствие се оказва пълен боклук, като напомняне какво ни готвят винаги хората на власт

11398

9

Badblood

29.05 2017 в 08:44

Да го махат и да си го монтират до летящата чиния на Бузлуджа!