МВР взе пистолета на Волен

Юлиан Христов 07 май 2014 в 16:28 12634 19

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров най-накрая се прости с оръжието си. От МВР съобщиха за OFFNews, че политикът се е явил доброволно в служба “Контрол на общоопасните средства” при СДВР и е предал пистолета си.

Причината Сидеров да се прости с оръжието си е това, че той е подведен под наказателна отговорност. Лидерът на „Атака“ е обвинен в хулиганство след като влезе в спречкване с френски дипломат и пътници от самолета по време на полет от София за Варна през януари.

В такива случаи компетентните органи са длъжни да изземат оръжието на подведения под отговорност. От МВР поясниха, че

Сидеров е получил призовката за доброволно предаване на оръжието си и преди празниците се е явил в СДВР.

Демонстративното поведение на Сидеров в парламента по време на протестите от миналата година, беше причина да попитаме МВР кога и кой е издал разрешителното за оръжие на Сидеров. Бдителни фотографи тогава заснеха лидера на „Атака“, който отива на работа с пистолет под сакото си. На две поредни инстации съдът се произнесе в полза на OFFNews, като задължи МВР да предостави исканата информация за това кой е издал разрешителното за оръжие на лидер на „Атака“ и от коя институция е издадено медицинското свидетелство, удостоверяващо, че лицето не страда от психически разстройства.

Проблемът с издаването на разрешителните за оръжие „на конвейер“ беше повдигнат отново покрай инцидента в Лясковец, при който мъж застреля барета от екипа на Специализирания отряд за борба с организираната престъпност (СОБТ). Въпреки че разрешителното за оръжие на Петко Петков е изтекло още през 2012 година, то не е било прибрано от МВР. Именно това беше и причината настоящото ръководство на ведомството да предприеме спецоперацията в Лясковец.

След инцидента стана ясно също, че съдът е издал нареждане Петков да бъде настанен в болнично заведение, за да му бъде направена психиатрична експертиза.

Към момента не е ясно колко души в страната притежават оръжие с изтекло разрешително. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка за пълна ревизия на разрешителните, издадени от служба КОС при МВР, резултатите от която трябва да бъдат ясни до края на месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!