МВР иска електрическите тротинетки да се карат само с каска и книжка

OFFNews 20 септември 2019 в 14:39 5153 5

МВР искат електрическите тротинетки да бъдат управлявани от хора, навършили 16 години и притежаващи конкретна категория шофьорска книжка. 

Проектът е в процес на обсъждане с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, каза вътрешният министър Младен Маринов.

Друго предложение на МВР е тротинетките да се управляват задължително с каска и светлоотразителни елементи по дрехите. Те ще трябва да се движат само по велоалеите, а при липса на такива - възможно най-вдясно в платното за движение.  

Забранено ще им е да се движат по улици където разрешена скорост е над 50 км/ч, а водачите на тротинетки не трябва да превишават 25 км/ч.

„От МВР отчитаме тенденциите са електрическите превозни средства и тяхната популярност в България и други европейски страни. Без съмнение липсата на ясни правила при използването на електрически скутери е съществен фактор и предпоставка за настъпването на транспортни произшествия“, обясни министърът на вътрешните работи.

Той добави, че от МВР не са против развитието на електрически транспорт като добави, че подкрепя електрическите двигатели, които са щадящи за околната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11202

5

Zol

21.09 2019 в 00:07

Само да вметна за пича дето казва че 25км са много.. не са много.. това е доста по бавно от едно колело.. На велосипеда си имам скоростомер и без проблем вдигам 35км/ч И това не е максимума който мога да постигна. Максимума е над това. 25км си е точно средната скорост със която се движи едно колело.. затова и европейските ограничения са за 25км/ч. Сега след като уточнихме че скоростта е еднаква.. от тук идва и малоумието.. защо е нуждата от шофьорска книжка ?:) или регистрация ? (да има и по мощни тротинетки.. но едно ограничение на скоростта и забрана за продажбата на мощни двигатели е тотално достатъчно) не е нужно да откриваме топлата вода.. в европа са я открили.. ние просто вземаме някакви идеи и ги преобразуваме по най дебилния начин.. типично по нашенски :)

12139

3

iliyapopov

20.09 2019 в 19:51

Щом имат мотор значи са МПС и трябва книжка за управлението му! А 25км/ч е 5,7м/сек, което е доста голяма скорост за да се движат по тротоарите!

15914

2

поп Дръвчо

20.09 2019 в 17:07

Биииип бип биииип ви ченгесарска корумпирана и биип на бииип в бииип ушевите мръсни.

Оправихте колите, камионите, автобусите, мотоциклетите ... та до тротинетките опряхте. Дето се движат по-бавно от ядосан пешеходец.

Пичове, България има по-лоша пътна безопасност от ред страни в които ВЪОБЩЕ няма Органи по пътищата. Нещо да ви светва по тоя повод?

152

1

Socerez

20.09 2019 в 14:54

А книжки за колоездачите! МВР??? Малко мисъл???