МВР иска да окичи с камери граничарите, но може да загуби финансирането

Юлиан Христов 24 февруари 2018 в 06:52 4613 0

МВР иска да окичи с камери граничарите, но може да загуби финансирането

Обществена поръчка на МВР за близо половин милион лева е на път да пропадне заради опасност от загуба на отпуснати от ЕК средства. 

В началото на декември 2017 година е обявена обществена поръчка за доставка на камери, които да бъдат окачени на униформите на служители на Гранична полиция, които охраняват границата с Турция, Сърбия и Македония. Стойността на поръчката е 390 хил. лв. без ДДС и идват по линия на Механизма за спешно подпомагане на фонд "Вътрешна сигурност" и фонд "Убежище, миграция и интеграция". Заради провал на обществената поръчка обаче тя трябва да бъде осъществена в най-кратки срокове, така че еврофинансирането да не бъде изгубено. 

Крайният срок за изпращане на оферти изтече на 21 февруари и към момента не е ясно дали са се явили участници.

В първата процедура, която е прекратена на 17 януари, са се явили три фирми - "Макстел" ООД, „Сиотрон” и "Сектрон" ООД. Първоначално от процедурата са отстранени първите две фирми и до финала е допусната "Сектрон". Тя е предложила оферта от близо 330 хил. лм. без ДДС и е отговорила на всички останали критерии. На 16 януари комисията по избора на изпълнител се събира на закрито заседание, като открива пропуск в изискванията. 

Проблемно се явява изискването батериите на въпросните камери да могат да бъдат подменяни "по време на запис", което да не води до загуба на видео- и метаданни.

По подобна причина първоначално са отстранени и "Сиотрон", които предложили батерия „тип powerbank“, която може
да бъде включена за зареждане към основната батерия без това да доведе до прекъсване на работата на камера. 

Общият брой камери, които са необходими на МВР за контрол на границата, е 300. Тя трябва да бъде закрепена на униформата на граничарите, да записва GPS координати и да осигурява безжичен пренос на информация през 3G/4G. Камерата да записва при ниска осветеност под 0,4 lux включително или да разполага с инфрачервена подсветка, да има вграден микрофон. 

Едно от основните изисквания е към батерията: загубата на захранване да не води до загуба на видео- и метаданни и подмяната на батерията по време на запис да не води до загуба на записа, като всяка камера трябва да има основна и допълнителна батерия. Батерията трябва да издържа в режим на запис не по-малко от 6 часа с резолюция 1280x720px и активна 3G/4G връзка като трябва да бъде презареждаща се.

Камерите ще бъдат разположени на 38 локации на границата, като за едно място ще бъдат необходими не по-малко от шест камери. 

От заданието става ясно, че тези камери не са част от интегрираната система за наблюдение на границата, тъй като доставчикът на камерите трябва да осигури и система за съхранение на записаните данни. 

До петък следобед от МВР нямаха конкретна информация за това дали в допълнително обявения 15-дневен срок е имало предоставени оферти. Към документацията по поръчката това все още не е отразено. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!