Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

МОН въвежда още 8 тàкси в детските градини и училищата

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 април 2017 в 14:3212753

8 нови и увеличение на сега съществуващи такси в детските градини и училищата въвежда Министерството на образованието и науката.

Проектът за тарифите за таксите е публикуван на сайта на министерството за обсъждане.

Нови такси:

- провеждане на изпит по един предмет и валидиране на компетентности, придобити чрез неформално обучение (извън системата на професионалните обучения) и самостоятелно учене - 30 лв.;

- издаване на документ за валидираните компетентности - 10 лв.;

- разглеждане на заявление за одобряване на програма за обучение за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти - 10 лв.;

- оценка на програмата за обучение - 300 лв.;

- промяна на обучители в програмите - 50 лв.;

- ограмотяване - 300 лева на човек за 600 учебни часа в курс за 15 души;

- придобиване на компетентности за завършен прогимназиален етап (в курс до 15 души) - 540 лева за 1080 учебни часа;

- придобиване на компетентност за завършен клас от прогимназиален етап (в курс до 15 души) - 180 лв./човек.

Променени такси

- разглеждането на заявление за откриване на частна детска градина или училище - таксата се увеличава от 100 на 150 лева;

- оценка на съответствието на документ с нормативните изисквания, експертна оценка и издаване на всички становища, разрешения и решение за вписване в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование - таксата се увеличава от 200 на 260 лева;

За разкриване на частна професионална гимназия, обединено училище, спортно училище, училище по културата и училище по изкуствата ще се дават по 375 лева.

Няма промяна при разглеждането на заявление за одобряване на познавателна книжка, учебник или учебен комплект. То остава 10 лева.

Оценката на познавателна книжка или на учебник за съответствие с държавния образователен стандарт за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала остава 600 лева.

975 лева е таксата за оценка на учебен комплект за съответствие с държавния образователен стандарт за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала.

В проекта на постановление са посочени и размерите на 16 такси, които ще се събират за обучение на граждани на трети държави, навършили 16 години. Те са съществували и досега, но са събирани по друг ред и във валута.

Вечерната форма на дуално обучение за тези граждани ще се провежда срещу 1377 лева на човек, а задочната и дистанционна форма ще струва 924 лева. 3070 лева е таксата за индивидуално обучение на граждани на трети държави на възраст над 16 години.

Таксите са актуализирани и определени по методика, съобразена с разходите за съответните дейности - необходимото време, преподаватели и ресурси, уточняват от МОН.
Hissarion

Рейтинг : 2989

20.04 2017 в 17:20 3
+ 0
- 0
Единият от възможните отговори е, за да имате по-образовани съграждани. Това помага за общото ви благосъстояние - при избори, на работа, най-малкото с образовани хора е по-приятно дори само да се говори. Разбира се можете и да плащате директно за саниране на нечии къщи или за някоя грандиозна далавера като КТБ. Но образованите хора по-вероятно сами ще си санират къщата, по-вероятно ще потърсят отговорност за КТБ, така че в крайна сметка и вие печелите. Друг мотив може да е мотивът, движещ Паисий и другите народни будители, но той днес е на мода само проформа, така че не очаквам да го споделяте присърце.
OTBPAT

Рейтинг : 5144

20.04 2017 в 17:02 2
+ 0
- 0
@Хисарион, принципно да, но защо да плащаме допълнително данъци за образованието на хора съзнателно пропуснали го?
Hissarion

Рейтинг : 2989

20.04 2017 в 14:45 1
+ 0
- 0
Революционен начин да насърчат грамотността в населението - с по-високи такси за ограмотяване.
 
Още от : Общество
28 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.