МОН свързва учениците и бизнеса чрез онлайн система

Александра Маркарян 26 август 2016 в 10:20 3965 0

Министерството на образованието и науката ще създаде онлайн система за връзка между пазара на труда и учениците. За целта ще бъде изграден модул "Училище - пазар на труда" към портала за кариерно ориентиране на учениците, който съществува от 2015 г.

Изграждането на системата ще струва 432 480 лева без ДДС, според обявената на 25 август обществена поръчка. Оферти могат да се подават до 27 септември.

Системата трябва да е готова до 31 декември 2017 г., когато приключва целият проект - "Система за кариерно ориентиране в училищното образование". Той се финансира по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Целта на системата е да помогне на завършващите училище да си намерят по-лесно подходяща работа, съответстваща на образованието им - професионално или общообразователно, в региона, където учат и/или живеят. За да се осъществи това, трябва да се направи детайлно проучване на фирмите във всеки регион и да се публикува информация за всяка от тях в онлайн системата – за стратегически приоритетни области, структуроопределящи предприятия, предприятия по отрасли, заплати, статистика за заетостта, както и обяви за работа със съответните изискванията за заемане на длъжността.

От друга страна, гимназистите ще могат да създават свои профили в портала, където да качват автобиографиите си и областите си на интереси. И фирми, и ученици ще имат достъп до консултанти, които да осъществяват връзката помежду им. Те ще помагат да бизнеса да открие най-подходящите кадри, а на търсещите работа - най-подходящия работодател. Ще съветват учениците и как да се представят на интервю за работа. 

Учениците (над 15 години) ще могат да намират както сезонна работа за ваканциите, така и постоянна работа, ако вече са завършили училищното си образование (първа гимназиална степен (X клас) или втора гимназиална степен (XII клас).

Онлайн системата ще съдържа и информация за трудовите права и отговорности съгласно изискванията на трудовото законодателство.

Системата ще бъде обновявана непрекъснато с актуална информация за предлаганите обяви за работа.

Тя ще предлага и възможност за онлайн комуникация между работодатели и ученици, както и електронни платформи за самообучение и електронни тестове за самооценка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови