Лиляна Павлова: Чистим. Не драматизирайте!

OFFNews 05 януари 2016 в 08:35 10519 35

Лиляна Павлова

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Лиляна Павлова

"Най-лесно е да се каже, че не се чисти. Стандартите изискват при обилен снеговалеж да спрем движението и да изчистим, но не го направихме, защото бяха последните дни, в които хората се прибират след празниците. Пуснахме и снегорините. Ако не беше чистено, щеше да има не 20 см, а метър сняг. Направихме компромис. Не трябва да драматизираме."

Така министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова отговори на критиките от последните няколко дни чрез интервю за bTV.

Тя увери, че тази нощ снегорините на терен са били двойно повече.

"Имахме критична нощ - над 2600 снегорина работиха, увеличихме броя им двойно.

От 1 до 5 ч. през нощта всички пътища бяха затваряни поетапно заради обледяване. Сега е критично в Силистра, където пътищата са затворени за тежкия трафик и поетапно ще бъдат затваряни и за лекия. В област Благоевград, магистрала "Струма", е паднала толкова гъста мъгла, че е като мляко. Там снегът е изчистен, но има много гъста мъгла.

Опасността от заледявания беше преодоляна. Затваряхме пътищата в Русе, Велико Търново до Стара Загора.

Другото критично място тази нощ беше Петрохан, където се натрупа един метър сняг", каза Павлова и допълни, че ако сме искали пътища без сняг и лед, можело да "им сложим реотани", но за целта щели да ни трябват 1 милиард лева годишно.

"Но на минус 15 цяла нощ работят хората, движат се при изключително тежки условия - 3000-5000 души всяка нощ дават всичко от себе си. Това са живи хора, трябва да си помагаме. Ако само се критикуваме,... На снегорин също му замръзна горивото - случва се."

Допустимо е да има до 3 см сняг на магистралите, 5-7 - на второкласните пътища и до 10 см на третокласните 2 часа след спирането на снеговалежа, каза още тя. "Проходимо при зимни условия значи със зимни гуми да можеш да минеш през снега", каза Павлова.

Министърът увери, че ще има и санкционирани снегопочистващи фирми заради закъсняло излизане, но показа и раздразнението си, защото темата с почистването на снега била преекспонирана от медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!