Лекари: Марихуаната помага на тежко болни, легализирайте медицинската

OFFNews 19 юни 2015 в 07:15 5785 4

Марихуаната за медицински цели да бъде легализирана у нас, предлагат национални консултанти от няколко медицински специалности. Лекарствата, които съдържат канабиноиди, могат да се използват като допълнителна терапия към основното лечение на рак, множествена склероза и глаукома, за да облекчат симптомите на болестта. 

Това е становището на експертите, изпратено до Националния съвет по наркотични вещества (НСНВ) и Министерството на здравеопазването, съобщи „Труд“. 

„Медикаменти, съдържащи канабиноиди, могат да помагат, но не трябва се използват за самостоятелна терапия на съответното заболяване. А приемането на марихуана чрез пушене носи повече рискове, отколкото ползи за здравето и не е утвърден метод за медицинско лечение!”, категорични са експертите.

На следващото си заседание съветът по наркотичните вещества ще прецени дали ако лекарствата с марихуана се разрешат, няма да се стигне до злоупотребата с тях от страна на здрави хора.

„Необходимо е също от медицинска гледна точка да се разгледа доколко в настоящия момент е обосновано прилагането на продукти от марихуана“, допълниха от МЗ.

Националният център по обществено здраве пък ще извърши анализ на всички международни научни изследвания за целесъобразността и необходимостта от прилагането на марихуаната и нейните деривати за медицински цели в България. 

Посягането към лекарства, съдържащи канабиноиди, е разрешено в САЩ, а в ЕС - във Великобритания, Чехия и Румъния.

Очаква се скоро МЗ да излезе с окончателен отговор по проблема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови