Кунева утвърди новите учителски заплати: 10% увеличение от 1 януари

OFFNews 16 декември 2016 в 14:01 48164 0

Министърът на образованието Меглена Кунева и социалните партньори подписаха анекса към Колективния трудов договор в системата на средното образование, според който минималните учителски заплати се увеличават с 10%

За педагозите се осигуряват 100 млн. лева от бюджета за 2017 г. и още 26 млн. за увеличение на заплатите на непедагогическия персонал. 

Минималните учителски заплатите се увеличават от 600 на 660 лв. Старши учителите и възпитатели ще взимат минимум 688 лв., а главните – 726 лв. Директорите на училища, детски градини и обслужващи звена ще получават най-малко 825 лв. заплата, а заместниците им – 770 лв.

Анексът предвижда увеличение на размера на заплащането за лекторските часове също с 10%.

От 1 януари учителите бакалаври или магистри ще получават минимум 5.50 лева за един час, а от 1 ноември 2017 г. - 6 лв. Преподавателите, които не отговарят на изискванията за заемане на длъжността, ще получават по 4.40 лева на час от януари, а от ноември сумата ще стане 4.80 лева.

От 1 януари 2017 г. обезщетенията за пенсиониране на учители стават 10 заплати и половина.

Радвам се, че изпълнихме ангажимента, който поехме. Беше трудна битка, срещнахме съпротива, но с постоянство, упоритост и ясна политическа воля успяхме, каза Кунева.

10% не са много и няма да решат всички проблеми на учителите, но са ясен знак, че учителите са приоритет, допълни тя и подчерта, че тя - като политик и гражданин - няма да отстъпи от този приоритет.

България е сред страните, които отделят най-малко пари от БВП за образование и наука – 3,7%. В една също не богата страна като Португалия се отделят 4,9%, добави вицепремиерът.

Анексът беше подписан от министъра, председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Надежда Николчова, председателя на Сдружението на директорите в средното образование Стефанка Белева и председателите на трите синдиката в системата – Янка Такева (Синдиката на българските учители към КНСБ), Юлиян Петров (синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“) и Аспарух Томов (Независим учителски синдикат към Конфедерацията на независимите синдикати).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови