Кунева: Всички системни грешки в програма "Наука" са от времето на Денков

OFFNews 13 февруари 2017 в 19:01 4148 1

Сегашният министър на образованието проф. Николай Денков беше заместник на Меглена Кунева, когато тя беше министър.

Всички системни грешки в Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са от времето на проф. Николай Денков, когато е отговарял за нея като зам.-министър. Така бившият министър на образованието Меглена Кунева отговори на обвиненията към нея, които отправиха наследникът й на поста Николай Денков и вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова на пресконференция днес.

Системните грешки са още от дизайна на програмата, който той е правил. ЕК не еднократно е предупреждавала за тях. Аз заварих една забавена програма от него и изоставяне по отношение на стартиранито на процедурите, коментира Кунева.

Оценителните комисии и експертите към тях са назначавани от проф. Денков, като зам.-министър, и Иван Модев, като директор на главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми". Сега Модев е началник на кабинета на служебния министър Денков.

По този повод получихме сигнали за опит за измама с одобрени проекти за ромска интеграция на деца, обясни Кунева.

Оценителите бяха избрали 7 неправителствени организации, които имаха едни и същи лица за учредители. Ние веднага взехме мерки и спряхме проектите и договори не бяха подписани. За ситуацията наказахме оценителите. Пак повтарям - тези оценители са избрани от проф. Денков и Модев и те носят отговорността за критиките на ЕК, каза бившият министър.

Одитът е направен през октомври и ние знаехме за констатациите, като взехме мерки веднага. Имахме план за действие, който се изпълняваше и беше съгласуван с Малина Крумова и бившия вицепремиер Томислав Дончев, подчерта Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови