Кунева: Предотвратихме масово преписване на матурите

ОFFNews 19 май 2016 в 19:31 3289 3

"Организацията на матурите по български език и литература вчера беше добра и предотврати масово преписване. Няма изтичане на теста, нито на темата или автора за последния въпрос. Некоректно е да се каже, че матурата е изтекла", заяви образователният министър Меглена Кунева.

В момента властите преглеждат всички записи от камерите по стаите, за да видят дали някой от 50-те хиляди ученици не е преписвал. Засега над 30 работи са анулирани заради преписване.

Според МОН течът в отговорите на матурата се е получил от ученик или учител, които са решили изпита бързо и са го разпространили. Същото би важало и за "Гераците". Кунева е категорична, че истински теч би имало, ако някой е знаел предварително, че ще се изтегли Елин Пелин и произведението му, или пък е имал теста преди всички останали.

„Един добър ученик може да реши теста за 30 минути. Още 30 или 40 минути трябват за „Гераците“. За това време може да се приключи целият тест, учениците да излязат след 9:00 часа и тогава вече може да се появи информация извън изпитните зали. За съжаление това не може да се предотврати”, обясни министърът.

Тя обясни, че са прибрани всички телефони на учениците и на квесторите, за да има гаранция, че няма да се преписва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

3

Izalina

20.05 2016 в 08:31

Сиреч се подразбира, че хлапетата масово са преписвачи и измамници и сега хАк да им е?
Ако резултата е драстично по-лош от миналогодишния тогава може и повярвам на тая пушилка тука по-горе...

@Чичолина - Съгласна на 100%.

12884

1

Nimart

19.05 2016 в 21:12

КУ-ку!