Кои улици, училища и градини в София ще се ремонтират през 2017 г.

OFFNews 21 декември 2016 в 15:12 10760 0

Столична община публикува на сайта си проектобюджета и капиталовата си програма за 2017 година. Общината организира и публично обсъждане на проекта, което ще се състои на 4 януари от 14 ч. в сградата на общината на ул. "Московска" 33. Становища по проекта се приемат в деловодството до 3 януари.

Какви промени се предвиждат в столицата през 2017 г.?

Улици и булеварди

През 2017 г. общината ще направи разширение на бул. "Тодор Каблешков" от бул. "Братя Бъкстон" до бул. "Цар Борис III", планирана е и реконструкция на бул. "Монтевидео" от бул. "Никола Петков" до бул. "Президент Линкълн", както и изграждане на Източната тангента от бул. "Ботевградско шосе" до Северната скоростна тангента. Ще бъде изграден и бул. "Рожен" от надлез "Надежда" над ж.п. линията до Северната скоростна тангента. Ще бъде изградено и кръгово кръстовище на бул. "Свети Климент Охридски" и бул. "Андрей Ляпчев".

Ще бъдат ремонтирани: бул. "Владимир Вазов"; бул. "Княз Ал. Дондуков" от Младежкия театър до ул. "Кракра"; бул. "Шипченски проход" от ул. "Иван Димитров - Куклата" до бул. "Асен Йорданов".

На бул. "Цариградско шосе" ще бъдат монтирани пет асансьора в подлезите на Окръжна болница и "Плиска".

Предвижда се реконструкция на кръговото кръстовище на ул. "Папрат" - ул. "Захари Зограф".

Предвижда се рехабилитация на пътните платна по бул. "Овча купел" - 2, продължаване на реконструкцията на трамвайния релсов път по бул. "България", на трамвайната линия по ул. "Каменоделска" от моста "Изида" до "Орландовци", както и на трамвайната линия по бул. "Цар Борис III" от "Княжево" до Съдебната палата.

Догодина общината ще купи още 11 нископодови съчленени трамвайни мотриси.

Отпадъци

Общината е заложила в капиталовата си програма закриване и рекултивация на депото да отпадъци в Суходол. Предвижда се в Суходол и в най-северния квартал на София - Требич, да бъдат изградени центрове за рециклиране на отпадъци. Ще бъде извършена и рекултивация на депото в с. Долни Богров. Рекултивация и надграждане на депото "Сандината" (село Яна) към Столичното предприятие за третиране на отпадъците.

Предвижда се и доставка на техника за сметосъбиране и сметопочистване.

Метро

Изграждането на третия метродиаметър ще продължи по бул. "Ботевградско шосе" - бул. "Владимир Вазов" - централна градска част - ж.к. "Овча купел".

Училища и детски градини

Старото училище в Бояна ще бъде преустроено в детска градина. Тя ще може да приеме две групи. Нова сграда ще бъде построена към 4-то Обединено детско заведение (ОДЗ) №160 в "Драгалевци".

Ново ОДЗ за 10 групи ще има и в "Младост 4".

Предвижда се и реконструкция на етернитова сграда на ОДЗ 40 в район "Красна поляна".

Предвижда се саниране на училищни сгради в районите "Сердика", "Люлин", "Подуяне", "Витоша", "Оборище".

Основни ремонти ще има в 26 училища и детски градини. Те са в район "Красна поляна": 123 СОУ, 57 СУ И 147 ОУ; район "Надежда": ЦДГ №115, ЦДГ № 152, ОДЗ №15, ОДЗ №27, ОДЗ №90, ЦДГ №170, 15 СОУ, 16 ОУ, 54 СОУ, 102 ОУ и 141 ОУ; район "Връбница": 62 ОУ, 70 ОУ, 140 СОУ, ОДЗ №42; район "Илинден": ЦДГ №53, ОДЗ №51, ОДЗ №179, бившия филиал на втора АЕГ, 3 СОУ, 113 СОУ, сградата на бившето военно окръжие в двора на 43 ОУ; район "Средец": 9-а Френска езикова гимназия.

Общината предвижда да изгради и жилищна сграда с подземни гаражи в Зона Б-5-3 на ул. "Странджа" 21-27.

Ще продължи ремонтът около пространството около НДК. Ремонт и възстановяване се предвижда за Западен парк, ще бъде възстановен и парк "Въртопо" в ж.к. "Младост".

Ще се ремонтира и вторият етаж на сградата на Общинския културен институт "Красно село".

Ремонт ще има и в зоопарка. Ще се осигури по-голямо пространство за хищниците и големите котки в зоологическата градина, като се преустрои външната дворна част и се включат допълнителни площи.

Предстои консервация и реставрация на архитектурен паметник "Западна порта".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови