Калфин: Промишлените аварии най-често са заради неспазване на условията на труд

OFFNews 08 октомври 2015 в 11:11 3079 0

Снимка БГНЕС

"Най-големите промишлени аварии се случват при най-големите играчи и най-често са заради остаряло оборудване или неспазване на безопасни условия на труд".

Това каза министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на втората годишна конференция "Околна среда, здравословни и безопасни условия на труд" с организатор Средногорие мед индустриален клъстер.

Акцентът на конференцията е съчетаването на безопасни условия на труд с опазването на околната среда. Сред останалите важни теми са нормативните изисквания в областта на условията на труд, взаимодействието между ангажираните страни, индустриалната екология и др.

На конференцията присъства и председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Той каза, че Палатата се занимава с обучение относно безопасните условия на труд. Тя обаче не обучава отделни фирми и предприятия, а цели браншове.

По темата със законовото уреждане на въпросните условия обаче Симеонов описа и негативните аспекти. "Натрупали са се разпоредби, които са непокриваеми или пък граничат с глупостта", каза той и даде за пример разпоредба, според която трябва два пъти годишно да се измерва нивото на осветеност на работните места. Според него това може да се прави и по-рядко, тъй като е достатъчно изгорелите крушки да се сменят с такива, които са със сходни параметри на осветяване, и така нормите да се спазват.

"Ще работим за опростяване на разпоредбите и тяхната дигитализация", категоричен беше председателят на БТПП. Той се надява и че ще бъде създадена система, която онлайн да напомня на предприятията за спазването на определени изисквания към работното място и която да ги подсеща за наближаващи проверки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови