Какво ще направи София за велосипедистите?

ОFFNews 10 март 2017 в 15:13 5361 2

Снимка Велоеволюция

При първа възможност след спиране на дъждовете в София ще бъде подновена маркировката на съществуващите велоалеи  и ще бъде направен разчет за начина за изграждане на бъдещите трасета, заяви заместник-кметът по транспорта Евегени Крусев пред OFFNews. Това са конкретните мерки, които ще вземе общината след призива на велосипедисти за по-добра безопасност на пътя.

В четвъртък Крусев присъства на среща между колоездачи и представители на различни държавни институции, инициирана от омбудсмана Мая Манолова, където велосипедистите представиха своите искания за повишаване на безопасността. В резултат общината пое ангажимента именно за бързо подновяване на изчезващата или липсващата на места маркировка. 

Проблемни за мнозина велосипедисти са велоалеи като тези на бул. Тодор Александров и бул. Никола Мушанов, където колоездачите трябва да се движат на платното заедно с колите, но по думите на Крусев те са проектирани и изградени така, че отговарят на европейското законодателство. Опасността при карането по тях идва не от вида им, а от заобикалящи ги трафик, който се движи прекалено бързо, твърди той. Въпреки това заместник-кметът казва, че се цели обезопасяване на велоалеите чрез физическото им отделяне от пътното платно.

Що се отнася до конфликтните точки като места където велосипедисти и пешеходци трябва да се движат едни до други или кръстовищата с други пътища, Крусев отбелязва, че общината ще направи каквото може, но за спазването на правилата се налага и активната работа на "Пътна полиция". 

На вчерашната среща шефът на столичната "Пътна полиция" комисар Тенчо Тенев обеща да стартира акция срещу наглите шофьори, които паркират по велоалеите и поиска общината да помогне с монтиране на допълнителни камери за видеонаблюдение. 

Обособяването на следващите трасета като тези по  бул. Княз Александър Дондуков и бул. Овча купел ще стане едновременно с реконструкцията на булевардите, за да не се затруднява движението, обясни още зам.-кметът. Той повтори, че до края на годината в столицата ще заработи системата за отдаване на велосипеди под наем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8769

2

flatko

14.03 2017 в 13:16

... а в Надежда ако глобяват паркиралите на велоалеята, ще изплатят външния дълг за 2 седмици.

21272

1

Гароне

10.03 2017 в 15:31

Един полицай да стои на ъгъла на Т. Александров и Х. Ботев, до училището, едно районно ще изхрани. Постоянно има сумати паркирали наглеци там.