Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Как съветските колхози съсипаха българското село

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 февруари 2017 в 16:491968031
Снимка: РДА - Шумен

Близо хиляда села изчезнаха от картата на България при комунизма, а градовете се напълниха с лишени от собственост селяни. Разсекретените документи на ДС правят възможен и такъв прочит на сталинската колективизация.

Съветският трактор „Сталинец“ от края на 40-те години е тежал четири пъти повече от внасяните преди това германски трактори. Но точно неговата безсмислено голяма маса се оказала много полезна за изпратените от комунистическия режим в селата агитатори, които трябвало да убеждават земеделските стопани доброволно да дарят земята, добитъка и инвентара на изгражданите по модела на съветските колхози ТКЗС-та.

Освен изселванията и затварянето в лагери на непокорните, като доста „убедително“ се утвърдило едно специално издевателство за публично сплашване: къщите на селяните, които отказвали да се превърнат от стопани в послушни надничари на комунистическия режим, били опасвани със стоманени въжета, а след това дърпани от въпросните съветски трактори, за да ги поразтресат малко. Наблюдаващите отблизо наказателните акции активисти на колективизацията услужливо подавали на ужасените стопани за подпис декларация за „доброволно“ влизане в местното ТКЗС.

Независимо от бруталните методи за пролетаризиране на „буржоазното“ село, акцията за лишаване на селяните от собственост и повторното им, след края на османското владичество, закрепостяване отнемат на режима 14 години. Мизерията и огромните тегоби принуждават два милиона души да се преселят от селата към градовете в търсене на минимални условия за оцеляване във фабриките и строежите на провежданата по сталински образец допотопна индустриализация.

Подчиняване на селото

Апологетите на завземането на земята и труда на българските селяни от комунистическата номенклатура и до днес тръбят, че благодарение на българските колхози –ТКЗС и АПК - животът на село се бил подобрил, а механизацията спасила селяните от тежкия труд. В монографията си за колективизацията и социалната промяна в Северозападна България, историкът Михаил Груев доказва, че обитателите на селските райони по време на комунизма са платили огромна цена за „благините“ на народната власт. Вероятно много малко българи знаят, че за да се прокара електричество в селата, техните жители са били принуждавани сами да правят електрическите стълбове - в рамките на така нареченото „самооблагане“. Допълнително всяко домакинство трябвало да предава по 5 кг медни съдове за жиците до дома му.

Всъщност истинският терор за подчиняване на селото започва с обезглавяването на политическата опозиция през 1947 година. Още по време на инсценираните процеси срещу лидера на антикомунистическата опозиция Никола Петков и неговите земеделски съпартийци, крепеното от щиковете на окупационната съветска армия марионетно управление издава постановление, с което се реквизира цялото зърно на производителите. За да не измрат селяните от глад, като сталинския Голодомор в Украйна 15 години по-рано, свитата на Георги Димитров в Министерския съвет милостиво отпуска на селяните по 600 грама пшеница и 200 грама царевица на ден. Година по-късно държавното „изкупуване“ (безпрекословно изземване по минимални цени) на зърно, фасул, картофи, фуражи, месо, кожи, вълна, мляко и т.н. достига непоносими за производителите размери. В сила е принципът да се изземва най-много от най-предприемчивите и заможни стопани, наричани по съветски образец кулаци.

Масовизацията на терора

Кулминацията в гоненията срещу селото достига с решението за „масовизация“ на колективизацията от месец юли 1948 година. За целта партийният велможа Титко Черноколев съчинява чудовищен план за тотална война с нежелаещите да влязат в ТКЗС средни и по-заможни стопани. За претворяването му в действие е използван целият апарат на комунистическата диктатура, а мерките срещу непокорните са най-разнообразни – от изселвания, затвори и лагери, до непоносими данъци върху къщите и имотите, които трябвало да принудят поне 200 000 кулаци да изоставят всичкото си имущество по селата и да отидат да работят като надничари и каруцари по строежи, мини и фабрики.

Съпротивата в селата и засилващото се горянско движение накарало властта да преразгледа някои от най-драконовските мерки. На малка част от насила вкараните в ТКЗС им е било позволено да го напуснат. Достатъчно било да се съгласят земята им да остане за псевдокооперациите. Под угрозата за налагане на жестоки глоби, "освободените“ трябвало задължително да полагат труд на "общите“ ниви.

Въпреки това терорът срещу селото продължава чак до края на 1962 година. В доклад на ДС от март 1951 г. за допуснатите „извращения и безобразия" при изграждането на ТКЗС в с. Раброво край гр. Кула се посочва, че отказалите да подпишат заявление за членство в кооператива са били заставяни да вадят по 10 кубически метра камъни.

Плодовете от колективизацията

Заченатата с нечувани насилия „социалистическа модернизация“ на българското село започва да дава отровните си плодове още в края на 60-те и началото на 70-те години. Обезлюдяването на селските райони десетилетия наред тече с невиждани в световната демографска история темпове от 2-3% ежегодно, а в някои райони то надхвърля 4% . Разкъсаната вековна връзка между селяните и земята-кърмилница заедно с мизерните заплати и пенсии от 30 лева на месец икономически демотивират бързо застаряващото селско население. Кражбите от „общото“ стават ежедневие - далеч преди съвременните набези по полетата.

От 1980 г. до края на комунистическия режим селското стопанство на НРБ окончателно минава на дотации и търпи ежегодни загуби от над 800 милиона лева, сочат отчетите на БНБ. Когато в края на 1989 г. новият първи в БКП - Петър Младенов - нарежда да бъде спрян всякакъв износ на български храни за „братските“ страни, за да не се допусне глад в разпадащата се НРБ, корифеите на социкономиката Андрей Луканов и Огнян Дойнов с почуда му отговарят: „Какво да изнасяме? Че ние вече нямаме натури!"

Страната, която някога е била прочута в цяла Европа със своето селско стопанство, в края на комунизма се оказва вносител на най-необходимите за населението хранителни продукти и селскостопански суровини. В редица случаи те идват от Полша, където обединената съпротива на селячеството и католическата църква осуетяват в зародиш плановете на местните сталинисти за тотална колективизация. Днес полското село процъфтява стопански и демографски, а България продължава да внася значителни количества полски домати, картофи, ябълки, лук, месо и млечни продукти. Съвземането на българското селско стопанство става факт едва след влизането на страната в Европейския съюз и благодарение на фондовете на Общата земеделска политика на Обединена Европа.

И селяните станаха граждани

Колективизацията има и още един немаловажен ефект – масовото преселение в градовете на милиони селски жители погребва създадената след Освобождението уникална градска култура. „Българските градове се оселянчиха“, пише историкът Михаил Груев по повод на повсеместно възникналите бетонни гета, заселени с бивши селски жители и техните наследници.

Дойче веле
Halo

Рейтинг : -821

01.03 2017 в 04:31 31
+ 2
- 10
Ганьо Балкански, умните и работливите се изнасят оттук защото не искат мандрата да е обрана. То и аз вече се замислям да се махна, колкото и да съм българин, заради такива като теб.
Професор Балкански

Рейтинг : 76223

28.02 2017 в 22:47 30
+ 0
- 3
Добре бе, при комунизма било лошо. Ма поне бяхме 9 милиона българи. А сега от "добрия" капитализъм 3 милиона избягаха. Никой не бяга от хубаво.

И селското стопанство при социализма било "лошо". А сега при капитализма да не би да се е подобрило? Тоя социален експеримент с ЕС и НАТО се провали. Нито пари, нито слава.

25 години стигат!
Крушата

Рейтинг : 1377

27.02 2017 в 08:52 29
+ 30
- 14
"Как съветските колхози съсипаха българското село"
И как благодарение на неистовите усилия на ЕС, Майка Германия и святите американски братя в годините на прехода то бе не само напълно възстановено, но и продължава и в момената да процъвтява.
Лопе де Вега

Рейтинг : 18035

27.02 2017 в 08:27 28
+ 2
- 10
Браво, комуноиди! Толкова лъжи и измислици за онова време на едно място - май поставихте рекорд. Като чета описаното изобилие се убеждавам, че аз съм живял още тогава в Монголия. По-честно, господа. Имаше добро, имаше и лошо. Спомнете си... ако започна да опровергавам лъжите, няма да ми стигне цял ден. Признавам ви - така се замъглява съзнанието на по-младите и се печелят бокоизбиратели.

Поздрав!
Професор Балкански

Рейтинг : 76223

27.02 2017 в 08:02 27
+ 10
- 6
Прав е El Commandante:

Който е писал тая идиотия, се е надявал, че аудиторията му се състои от хора, които преди 1990 година са били още в течно състояние. Шорошомолската гьобелсова пропаганда непрекъснато нарича "бялото" - "черно", а "лъжата" - "истина".

Тоя пасквил може да хване място само сред недозрели полуобразовани младежи и девойки, които нямат представа от предимствата на социализма. Няма такава кретения, ей Богу!
Halo

Рейтинг : -821

27.02 2017 в 02:03 26
+ 17
- 50
Алоооо, кухевчетата, даже това осрахте:
Прощавам на кухевчетата (троловете) за всички техни писания в сайта и за гаврите с акаунтите на съфорумниците.
Срам нямате ли?
Halo

Рейтинг : -821

27.02 2017 в 01:59 25
+ 15
- 50
Чичолина май ви го "начука". :)
samael

Рейтинг : 19370

27.02 2017 в 00:00 24
+ 11
- 4
"Моите спомени са, че точно тогава в магазините продаваха само сол и оцет."

А ти какво очакваш да продават в една току що ограбена държава, скъсала икономическите си връзки с целия соц лагер, от който до този момент са идвали всички вносни стоки.

Нищо, сега има огромно разнообразие, от заместители, подобрители и овкусители в лъскави опаковки. Възползвай се!
Чичолина

Рейтинг : 474

26.02 2017 в 22:34 23
+ 6
- 61

1974 г. 1 лев = US$1,34
1975 г. 1 лев = US$1,40
1977 г. 1 лев = US$1,36
1979 г. 1 лев = US$1,53; Черен курс 2,50 лева = 1 щатски долар.
1981 г. 1 лев = US$1,50; Черен курс 2,80 лева = 1 щатски долар.
1983 г. 1 лев = US$1,43; Черен курс 3 лева = 1 щатски долар.
1984 г. 1 лев = US$1,28; Черен курс 3,50 лева = 1 щатски долар.
1986 г. 1 лев = US$1,33; Черен курс 4 лева = 1 щатски долар.
1987 г. 1 лев = US$1,50; Черен курс 4,30 лева = 1 щатски долар.
1988 г. 1 лев = US$1,74; Черен курс 4,50 лева = 1 щатски долар.
1989 г. 1 лев = US$1,67; Черен курс 5 лева = 1 щатски долар.
1990 г. 1 лев = US$1,65; Черен курс 6-8 лева = 1 щатски долар.
Чичолина

Рейтинг : 474

26.02 2017 в 22:33 22
+ 7
- 50
Статистиката от онова време е за боклука, що се отнася до стандарт на живота и икономическо развитие. Доларът изкуствено се е държал на по-малко от 1 лв.-0,98 лв., а на черно е вървял 7-8 лв. Та така, тези щуротии като пропаганда не струват.
Още повече щом в този форум се подвизават хора от 50-60 г. на миналия век, а не от 90 -те на същия.
 
Още от : Общество
01 май 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.