Италиански боклук стигна и до Костинброд (видео и галерия)

Рени Петрова 24 януари 2020 в 13:39 4529 0

Снимка Емил Михайлов

За нерегламентрино сметище с италиански боклук в Костинбпод сигнализира читателят на OFFNews Емил Михайлов.

На видеоматериал и снимки ясно се вижда сметище на черен път, в близост до кариерата за варовик "Балша". 

Михайлов разказа, че сметището е създадено преди повече от 10 години, най-вероятно от жители на близките села. В него преобладават строителни и битови отпадъци, както и изхвърлени авточасти. Преди 2 години сметището е било запалено. От няколко дни обаче жители забелязват, че освен битовите отпадъци, има и бали от сепариран и балиран италиански боклук, основно от пластмаса и найлон. 

Той допълва, че води, минаващи до сметището, водят към близкото село Драговищица. 

На снимки, изпратени от господин Михайлов, се забелязва, че изхвърлените бали най-вероятно са две, паднали от камиони, превозващи отпадъци за изгаряне. Според него боклукът е извозен там между 19 и 20 януари. 

Репортер на OFFNews се свърза с РИОСВ - София, за да получи информация за извършена проверка на 15 януари. От регионалната инспекция поискаха да зададем въпросите си писмено, за да могат да бъдат съгласувани с Министерството на околната среда и водите. 

Информацията, която получихме оттам, гласи, че в акцията са взели участие ДАНС, РИОСВ – София, община Костинброд, РУ - Костинброд и отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР. Проверката е била извършена по получен сигнал и е образувано досъдебно производство. Предприети са административно-наказателни мерки от страна на регионалната инспекция. Изпратена е покана за съставяне на акт за установяване на административно нарушение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови